Składniki
Biszkopt:
- 4 szt. jajko
- 1/2 szklanki cukier
- 2/3 szklanki mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Beza:
- 240 ml płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 1 garść płatki migdałów
Galaretka:
- 3 szt. galaretka malinowa
- 400 g maliny (można dodać borówki i poprzeczki
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukier puder
Malinowa chmurka na biszkoptowym spodzie
Kultowe ciasto na biszkoptowym spodzie to prawdziwy strzał w 10! Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie ❤️
Składniki
Biszkopt:
- 4 szt. jajko
- 1/2 szklanki cukier
- 2/3 szklanki mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Beza:
- 240 ml płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 1 garść płatki migdałów
Galaretka:
- 3 szt. galaretka malinowa
- 400 g maliny (można dodać borówki i poprzeczki
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukier puder
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- Ubijamy białka, dodajemy stopniowo cukier, aż się rozpuści a piana będzie gęsta. Następnie stopniowo dodajemy żółtka.
- Do powstałej masy dodajemy łyżkę mąki z proszkiem do pieczenia. Powoli i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 160 stopni Celsjusza (do tzw. suchego patyczka).
Beza:
- Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier do chwili, aż powstanie gęsta i błyszcząca piana.
- Na papierze do pieczenia odrysowujemy blaszkę w której przygotowaliśmy biszkopt. Przekładamy na nią bezę, po czym wyrównujemy przy pomocy łyżki.
- Następnie posypujemy mieszankę płatkami migdałów i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza, do momentu aż beza będzie sucha. Do przygotowania bezy używamy programu "góra-dół".
Galaretka:
- Malinowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody.
- Po przestygnięciu mieszanki, dodajemy świeże owoce.
- Tężejącą galaretkę przekładamy na biszkopt, po czym wkładamy do lodówki do stężenia.
Krem śmietankowy:
- Potrzebne składniki na krem miksujemy na gęstą mieszankę.
- Następnie przekładamy na gotowe galaretki. Na wierzch deseru dajemy upieczona bezę, po czym ponownie chłodzimy. Smacznego 😊
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 400.9kcalWęglowodany: 38.5gBiałko: 6.3gTłuszcze: 26gBłonnik: 2.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!