Przepis od: @ciachonaweekend
12

Składniki

Biszkopt:

Galaretka:

Krem śmietankowy:

Malinowa chmurka na biszkoptowym spodzie

Kultowe ciasto na biszkoptowym spodzie to prawdziwy strzał w 10! Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie ❤️
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 2 godz. 10 min.
Czas całkowity: 3 godz. 10 min.
12

Składniki

Biszkopt:

Galaretka:

Krem śmietankowy:

Sposób przygotowania

Biszkopt:

  • Ubijamy białka, dodajemy stopniowo cukier, aż się rozpuści a piana będzie gęsta. Następnie stopniowo dodajemy żółtka.
  • Do powstałej masy dodajemy łyżkę mąki z proszkiem do pieczenia. Powoli i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 160 stopni Celsjusza (do tzw. suchego patyczka).

Beza:

  • Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier do chwili, aż powstanie gęsta i błyszcząca piana.
  • Na papierze do pieczenia odrysowujemy blaszkę w której przygotowaliśmy biszkopt. Przekładamy na nią bezę, po czym wyrównujemy przy pomocy łyżki.
  • Następnie posypujemy mieszankę płatkami migdałów i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza, do momentu aż beza będzie sucha. Do przygotowania bezy używamy programu "góra-dół".

Galaretka:

  • Malinowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody.
  • Po przestygnięciu mieszanki, dodajemy świeże owoce.
  • Tężejącą galaretkę przekładamy na biszkopt, po czym wkładamy do lodówki do stężenia.

Krem śmietankowy:

  • Potrzebne składniki na krem miksujemy na gęstą mieszankę.
  • Następnie przekładamy na gotowe galaretki. Na wierzch deseru dajemy upieczona bezę, po czym ponownie chłodzimy. Smacznego 😊

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 400.9kcalWęglowodany: 38.5gBiałko: 6.3gTłuszcze: 26gBłonnik: 2.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.