Makowy kokosek

Przepis na formę 18cm
BISZKOPT:

  • 140g płynnego  białka jaj @farmabialka.pl
  • 80g erytrolu/ksylitolu
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 80g mąki pszennej
  • 20g maku
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

❄Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie porcjami dodajemy substancję słodzącą cały czas miksując. ❄Do ubitej masy dodajemy olejek migdałowy, mąki i mak. ❄Wszystko delikatnie mieszamy. ❄Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. ❄Masę wylewamy do formy i wygładzamy. ❄Pieczemy 35min w 165C.

❤DODATKOWO:

  • 350ml mleka
  • 15g wiórków kokosowych
  • 35g budyniu kokosowego bez cukru @winiary
  • 2łyżki erytrolu/ksylitolu
  • 100ml wrzątku
  • 15g żelatyny
  • dżem porzeczkowy 100%
  • 20g wiórków jako element dekoracyjny

❤KREM BUDYNIOWY ❄Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją (w mniejszej ilości mleka z substancją słodzącą) i dodajemy wiórki kokosowe. ❄Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i dodajemy do gotowego budyniu, wszystko miksujemy do połączenia składników i chwilę studzimy.
❄Przestudzony biszkopt przecinamy na dwa blaty. ❄Jeden blat smarujemy dżemem porzeczkowym i wylewamy naszą masę budyniową.
❄Na masę budyniową kładziemy drugi blat, wierzch smarujemy dżemem porzeczkowym i posypujemy kokosem. ❄Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę do stężenia.

 

PRZEPIS: slodkigustawosz

https://www.instagram.com/p/CKWs_VbMpGQ/