Składniki
Biszkopt:
Krem budyniowy:
Dodatki:
- 20 g wiórki kokosowe do dekoracji
- dżem porzeczkowy wg uznania
Makowy kokosek
Połączenie maku i kokosu w domowych wypiekach jest po prostu fenomenalne 🥰🍰 A najlepiej świadczy o tym dzisiejszy przepis 😍
Składniki
Biszkopt:
Krem budyniowy:
Dodatki:
- 20 g wiórki kokosowe do dekoracji
- dżem porzeczkowy wg uznania
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie małymi porcjami dodajemy substancję słodzącą, cały czas miksując.
- Do ubitej masy dodajemy olejek migdałowy, mąki i mak.
- Wszystko delikatnie mieszamy.
- Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Masę wylewamy do formy i wygładzamy.
- Tak przygotowaną mieszankę pieczemy przez 35 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
Krem budyniowy:
- Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją (w mniejszej ilości mleka z substancją słodzącą) i dodajemy wiórki kokosowe.
- Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do gotowego budyniu.
- Wszystko miksujemy do połączenia składników i chwilę studzimy.
- Przestudzony biszkopt przecinamy na dwa blaty.
- Jeden blat smarujemy dżemem porzeczkowym i wylewamy naszą masę budyniową.
- Na masę budyniową kładziemy drugi blat.
- Na wierzch smarujemy dżemem porzeczkowym i posypujemy kokosem.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki minimum na godzinę do stężenia.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 117.6kcalWęglowodany: 14.1gBiałko: 5.9gTłuszcze: 4.4gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!