Przepis od: @slodkigustawosz
9

Składniki

Biszkopt:

Krem budyniowy:

Dodatki:

Makowy kokosek

Połączenie maku i kokosu w domowych wypiekach jest po prostu fenomenalne 🥰🍰 A najlepiej świadczy o tym dzisiejszy przepis 😍
Przygotowanie: 25 min.
Pieczenie: 35 min.
Czas całkowity: 1 godzina
9

Składniki

Biszkopt:

Krem budyniowy:

Dodatki:

Sposób przygotowania

Biszkopt:

  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Następnie małymi porcjami dodajemy substancję słodzącą, cały czas miksując.
  • Do ubitej masy dodajemy olejek migdałowy, mąki i mak.
  • Wszystko delikatnie mieszamy.
  • Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Masę wylewamy do formy i wygładzamy.
  • Tak przygotowaną mieszankę pieczemy przez 35 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.

Krem budyniowy:

  • Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją (w mniejszej ilości mleka z substancją słodzącą) i dodajemy wiórki kokosowe.
  • Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do gotowego budyniu.
  • Wszystko miksujemy do połączenia składników i chwilę studzimy.
  • Przestudzony biszkopt przecinamy na dwa blaty.
  • Jeden blat smarujemy dżemem porzeczkowym i wylewamy naszą masę budyniową.
  • Na masę budyniową kładziemy drugi blat.
  • Na wierzch smarujemy dżemem porzeczkowym i posypujemy kokosem.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki minimum na godzinę do stężenia.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 117.6kcalWęglowodany: 14.1gBiałko: 5.9gTłuszcze: 4.4gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.