Sk艂adniki
Biszkopt:
Krem budyniowy:
Dodatki:
- 20 g wi贸rki kokosowe do dekoracji
- d偶em porzeczkowy wg uznania
Makowy kokosek
Po艂膮czenie maku i kokosu w domowych wypiekach jest po prostu fenomenalne 馃グ馃嵃 A najlepiej 艣wiadczy o tym dzisiejszy przepis 馃槏
Sk艂adniki
Biszkopt:
Krem budyniowy:
Dodatki:
- 20 g wi贸rki kokosowe do dekoracji
- d偶em porzeczkowy wg uznania
Spos贸b przygotowania
Biszkopt:
- Bia艂ka ubijamy ze szczypt膮 soli na sztywn膮 pian臋.
- Nast臋pnie ma艂ymi porcjami dodajemy substancj臋 s艂odz膮c膮, ca艂y czas miksuj膮c.
- Do ubitej masy dodajemy olejek migda艂owy, m膮ki i聽mak.
- Wszystko delikatnie mieszamy.
- Dno tortownicy o 艣rednicy 18 cm wyk艂adamy papierem do pieczenia.
- Mas臋 wylewamy do formy i wyg艂adzamy.
- Tak przygotowan膮 mieszank臋 pieczemy przez 35 minut聽w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
Krem budyniowy:
- Budy艅 gotujemy zgodnie z instrukcj膮 (w mniejszej ilo艣ci mleka z substancj膮 s艂odz膮c膮) i dodajemy wi贸rki kokosowe.
- 呕elatyn臋 rozpuszczamy we wrz膮tku i dodajemy do gotowego budyniu.
- Wszystko miksujemy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w i chwil臋 studzimy.
- Przestudzony biszkopt przecinamy na dwa blaty.
- Jeden blat smarujemy d偶emem porzeczkowym i wylewamy nasz膮 mas臋 budyniow膮.
- Na mas臋 budyniow膮 k艂adziemy drugi blat.
- Na wierzch smarujemy d偶emem porzeczkowym i posypujemy kokosem.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lod贸wki minimum na godzin臋 do st臋偶enia.
- Smacznego!
Warto艣ci od偶ywcze (na porcj臋)
Kalorie: 117.6kcalW臋glowodany: 14.1gBia艂ko: 5.9gT艂uszcze: 4.4gB艂onnik: 1.2g
Pr贸bowa艂e艣/a艣 ju偶?Oce艅 ten przepis!