Składniki
Babeczki:
- 1/2 szkl. płynne białko jaj
- 1/2 szkl. cukier
- 65 g masło (roztopione i ostudzone)
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 szkl. mak suchy
- 1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
Beza włoska:
- 80 g płynne białko jaj
- 145 g cukier (w podziale 125 g i 20 g)
- 30 g woda
Makowe babeczki z rozetą z bezy włoskiej
Makowe babeczki z rozetą z bezy włoskiej w wykonaniu mega utalentowanej @m_mariolka wyglądają jak malowane 🥰😘😍. Prawdziwe arcydzieła sztuki w jadalnym wydaniu ❤🌸.
Składniki
Babeczki:
- 1/2 szkl. płynne białko jaj
- 1/2 szkl. cukier
- 65 g masło (roztopione i ostudzone)
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 szkl. mak suchy
- 1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
Beza włoska:
- 80 g płynne białko jaj
- 145 g cukier (w podziale 125 g i 20 g)
- 30 g woda
Sposób przygotowania
- Białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę
- Nie przerywając ubijania, wlewać cienką strużką roztopione masło
- Zmniejszyć obroty na minimum, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować do połączenia
- Na końcu dodać mak, ekstrakt i delikatnie wymieszać szpatułką
- Przelać do papilotek
- U mnie wyszło 6 dużych babeczek
- Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka
- Wystudzić
- Białka wlać do misy miksera, dodać 20 g cukru
- Resztę cukru czyli 125 g wsypać do garnuszka, zalać 30 ml wody i zacząć podgrzewać
- Gdy temperatura syropu osiągnie ok. 100 stopni Celsjusza, zacząć ubijać białka z cukrem
- Kiedy syrop osiągnie temperaturę 118 stopni Celsjusza, zdjąć z palnika i cienką strużką wlewać do piany nadal ubijając
- Ubijać przez kilka minut do ostudzenia
- Bezę przełożyć do rękawa z wybraną tylką i wyszprycować na każdą babeczkę
- Następnie opalić palnikiem cukierniczym
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 317.7kcalWęglowodany: 53.8gBiałko: 9.5gTłuszcze: 8.7gBłonnik: 4.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!