Przepis od: @m_mariolka
6

Składniki

Babeczki:

Beza włoska:

Makowe babeczki z rozetą z bezy włoskiej

Makowe babeczki z rozetą z bezy włoskiej w wykonaniu mega utalentowanej @m_mariolka wyglądają jak malowane 🥰😘😍. Prawdziwe arcydzieła sztuki w jadalnym wydaniu ❤🌸.
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 30 minutes
6

Składniki

Babeczki:

Beza włoska:

Sposób przygotowania

  • Białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę
  • Nie przerywając ubijania, wlewać cienką strużką roztopione masło
  • Zmniejszyć obroty na minimum, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować do połączenia
  • Na końcu dodać mak, ekstrakt i delikatnie wymieszać szpatułką
  • Przelać do papilotek
  • U mnie wyszło 6 dużych babeczek
  • Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka
  • Wystudzić
  • Białka wlać do misy miksera, dodać 20 g cukru
  • Resztę cukru czyli 125 g wsypać do garnuszka, zalać 30 ml wody i zacząć podgrzewać
  • Gdy temperatura syropu osiągnie ok. 100 stopni Celsjusza, zacząć ubijać białka z cukrem
  • Kiedy syrop osiągnie temperaturę 118 stopni Celsjusza, zdjąć z palnika i cienką strużką wlewać do piany nadal ubijając
  • Ubijać przez kilka minut do ostudzenia
  • Bezę przełożyć do rękawa z wybraną tylką i wyszprycować na każdą babeczkę
  • Następnie opalić palnikiem cukierniczym
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 317.7kcalWęglowodany: 53.8gBiałko: 9.5gTłuszcze: 8.7gBłonnik: 4.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.