Składniki
Makaroniki:
- 90 g płynne białko jaj
- 125 g cukier
- 125 g cukier puder
- 125 g mąka migdałowa
- barwnik spożywczy
Krem:
- 150 g truskawki
- 70 g śmietana 30%
- 100 g biała czekolada
- 2 łyżeczki żelatyna
- 2 łyżki woda
- krem pistacjowy
Makaroniki z ganache truskawkowym
Niesamowita @foodstagramka przygotowała fenomenalne makaroniki z ganache truskawkowym ❤😘😋. Robimy się głodni od samego patrzenia ❤❤❤.
Składniki
Makaroniki:
- 90 g płynne białko jaj
- 125 g cukier
- 125 g cukier puder
- 125 g mąka migdałowa
- barwnik spożywczy
Krem:
- 150 g truskawki
- 70 g śmietana 30%
- 100 g biała czekolada
- 2 łyżeczki żelatyna
- 2 łyżki woda
- krem pistacjowy
Sposób przygotowania
- Białka ubić do białości i sztywności, dodać barwnik i cukier, ubijać około 10 minut
- Cukier puder i mąkę migdałową blendować, przesiewać, dodać do białek, delikatnie mieszając szpatułką
- Masę przenieść do rękawa cukierniczego, formować makaroniki, piec 15 minut w 150°C, ostudzić
- Truskawki zmiksować na mus, dodać do podgrzewanej śmietany z czekoladą, żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do masy truskawkowej, chłodzić do zgęstnienia
- Ganache truskawkowe wyciskać na makaronik, dodawać krem pistacjowy, przykrywać drugim makaronikiem, chłodzić.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 98.3kcalWęglowodany: 17.3gBiałko: 2.2gTłuszcze: 4.8gBłonnik: 1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!