Składniki
- 90 g płynne białko jaj
- 250 g olej rzepakowy
- 1 łyżka musztarda
- 1/2 szt. cytryna sok
- przyprawy sól i pieprz
Majonez z białek domowej roboty
Już za moment dowiecie się, jak w szybki i prosty sposób wyczarować domowy majonez lekki jak chmurka 😍 Po prostu WOW ❤️
Składniki
- 90 g płynne białko jaj
- 250 g olej rzepakowy
- 1 łyżka musztarda
- 1/2 szt. cytryna sok
- przyprawy sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Białka z musztardą spieniamy.
- Po wypróbowaniu trzepaczki, blendera i kielicha do robota planetarnego, polecam użycie kielicha (najprostszy i najszybszy sposób 😉).
- Do spienionych białek cienką strużką wlewamy olej.
- Trzeba kontrolować konsystencję.
- Możemy użyć mniej lub więcej oleju, w zależności jaką konsystencję majonezu chcemy uzyskać.
- Następnie doprawiamy według uznania sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Majonez wychodzi fenomenalny. Smacznego!
- Puszysty jak chmurka majonez z białek stanowi doskonałą bazę do innych sosów. Po dodaniu ząbku czosnku i pieprzu ziołowego powstał sos czosnkowy, który stanowił idealny dodatek do placków z cukinii i wędzonego łososia.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 2262.2kcalWęglowodany: 1.9gBiałko: 10gTłuszcze: 250.2gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!