Składniki
- 100 ml płynne białko jaj
- 200 g cukier puder
- 2 kropli barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- 2 kropli aromat (np. waniliowy, migdałowy).
Lizaki bezowe
Mega zdolna @beza_z_bratkiem na bazie naszego białka przygotowała genialne bezowe lizaki. Też możecie takie zrobić!
Składniki
- 100 ml płynne białko jaj
- 200 g cukier puder
- 2 kropli barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- 2 kropli aromat (np. waniliowy, migdałowy).
Sposób przygotowania
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli
- Stopniowo dodawaj cukier puder, aż do uzyskania gęstej i błyszczącej masy
- Dodaj barwnik i aromat, delikatnie mieszaj
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładź kółka masy bezowej, używając rękawa cukierniczego
- Wbij patyczki do lizaków
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni Celsjusza przez około 90 minut
- Ostudź i przechowuj w suchym miejscu.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 17.3kcalWęglowodany: 67.2gBiałko: 3.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!