Składniki
Beza:
- 90 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny (zamiennie ocet)
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 50 g płatki migdałów
- 1 szczypta sól
Dodatkowo:
Letni deser owoce pod bezową chmurką
Ten pyszny deser w genialnym wydaniu moglibyśmy jeść na okrągło 🥰 Z Wami będzie tak samo 😍
Składniki
Beza:
- 90 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny (zamiennie ocet)
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 50 g płatki migdałów
- 1 szczypta sól
Dodatkowo:
Sposób przygotowania
- Kokilki smarujemy masłem, po czym układamy w środku pokrojone owoce.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza, wykorzystując program "termoobieg".
- Białka ubijamy ze szczyptą soli.
- Następnie dodajemy partiami cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca, a cukier niewyczuwalny.
- Pod koniec dodajemy ocet lub sok cytryny i mąkę ziemniaczaną.
- Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na owoce.
- Następnie posypujemy płatkami migdałowymi.
- Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Następnie przez 30 min w temperaturze 130 stopni Celsjusza.
- Uchylamy drzwiczki i zostawiamy na kilka minut. Podajemy delikatnie przestudzone.
Przydatne porady:
- Owoce zawsze puszczają sok. Dlatego bardzo ważne jest dokładne osuszenie po umyciu.
- Niektóre owoce najlepiej pokroić wcześniej i odsączyć nadmiar wody.
- Owoce można również obtoczyć w mieszance mąk ziemniaczanej i pszennej.
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 565.3kcalWęglowodany: 109.4gBiałko: 10.6gTłuszcze: 13.3gBłonnik: 3.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!