2

Składniki

Owoce:

  • 500 g owoce dowolne - np. truskawki, brzoskwinie, czy wiśnie
  • cukier opcjonalnie

Beza:

Letni deser owoce pod bezową chmurką

Ten pyszny deser w genialnym wydaniu moglibyśmy jeść na okrągło 🥰 Z Wami będzie tak samo 😍
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie:: 40 min.
Czas całkowity: 1 godzina 10 min.
2

Składniki

Owoce:

  • 500 g owoce dowolne - np. truskawki, brzoskwinie, czy wiśnie
  • cukier opcjonalnie

Beza:

Sposób przygotowania

  • Kokilki smarujemy masłem, po czym układamy w środku pokrojone owoce.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza, wykorzystując program "termoobieg".
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli.
  • Następnie dodajemy partiami cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca, a cukier niewyczuwalny.
  • Pod koniec dodajemy ocet lub sok cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  • Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na owoce.
  • Następnie posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Następnie przez 30 min w temperaturze 130 stopni Celsjusza.
  • Uchylamy drzwiczki i zostawiamy na kilka minut. Podajemy delikatnie przestudzone.

Przydatne porady:

  • Owoce zawsze puszczają sok. Dlatego bardzo ważne jest dokładne osuszenie po umyciu.
  • Niektóre owoce najlepiej pokroić wcześniej i odsączyć nadmiar wody.
  • Owoce można również obtoczyć w mieszance mąk ziemniaczanej i pszennej.

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 565.3kcalWęglowodany: 109.4gBiałko: 10.6gTłuszcze: 13.3gBłonnik: 3.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.