Składniki
Biszkopt:
- 200 g mąka
- 150 g erytrytol
- 200 g szpinak
- 50 g olej rzepakowy
- 2 szt. jajko
- 100 g płynne białko jaj
- 16 g cukier wanilinowy
- 10 g proszek do pieczenia
Masa twarogowa:
- 500 g twaróg chudy
- 200 g serek wiejski lekki
- słodzidło wg uznania
- 1/4 szkl. wrzątek
Leśny mech w fitowym wydaniu
Kultowe ciasto leśny mech można przygotować w wydaniu fit 😍 Oto najlepszy dowód ❤️
Składniki
Biszkopt:
- 200 g mąka
- 150 g erytrytol
- 200 g szpinak
- 50 g olej rzepakowy
- 2 szt. jajko
- 100 g płynne białko jaj
- 16 g cukier wanilinowy
- 10 g proszek do pieczenia
Masa twarogowa:
- 500 g twaróg chudy
- 200 g serek wiejski lekki
- słodzidło wg uznania
- 1/4 szkl. wrzątek
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Na początek zblenduj szpinak z olejem i jajkami.
- Białka ubij w osobnej misce, po czym dodaj cukier wanilinowy i dalej ubijaj.
- Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i erytrytolem.
- Następnie dodaj do papki szpinakowej, wymieszaj, po czym dodaj białka i ponownie wymieszaj.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut do suchego patyczka.
Masa twarogowa
- Wszystkie składniki wymienione do przygotowania masy twarogowej zblenduj.
- Jeśli dodałeś/aś za dużo wody do rozpuszczenia słodzika i masa jest za rzadka, dodaj gumę ksantanową.
Galaretka
- Żelatynę i bolero rozpuść we wrzątku, ostudź i dodaj borówki.
- Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go i pokrusz górną część, a dolną posmaruj masą, wlej delikatnie galaretkę z borówkami, daj pokruszone ciasto i włóż do lodówki na kilka godzin.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 254.7kcalWęglowodany: 24.4gBiałko: 19.6gTłuszcze: 9.5gBłonnik: 2.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!