Składniki
- 30 ml płynne białko jaj
- 1 szt. jajko
- 20 ml napój roślinny
- 5 ml oliwa z oliwek
- 50 g mąka
- 40 g szpinak
- 30 g erytrytol
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 150 g skyr waniliowy
- 50 g twaróg
- 50 ml napój roślinny
Leśny mech na Wielkanoc
Przepis od @pietrzak.aleksandra_ na wielkanocny leśny mech to idealna propozycja dla tych, którzy szukają lżejszej alternatywy dla tradycyjnych świątecznych deserów. Dzięki zastosowaniu szpinaku ciasto zyskuje nie tylko niepowtarzalny kolor, ale również dodatkowe wartości odżywcze. Połączenie składników sprawia, że deser jest zarówno zdrowy, jak i niezwykle smaczny.
Składniki
- 30 ml płynne białko jaj
- 1 szt. jajko
- 20 ml napój roślinny
- 5 ml oliwa z oliwek
- 50 g mąka
- 40 g szpinak
- 30 g erytrytol
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 150 g skyr waniliowy
- 50 g twaróg
- 50 ml napój roślinny
Sposób przygotowania
- Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
- Pozostałe składniki blendujemy.
- Dodajemy ubite białka i całość mieszamy.
- Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Składniki na krem blendujemy razem.
- Ciasto rwiemy na kawałki i układanym na dno naczynia, następnie warstwa kremu i na górę ponownie masa szpinakowa.
- Na górę polecam dodać owoce (granat, borówki lub tak jak u mnie maliny).
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 160.5kcalWęglowodany: 28.8gBiałko: 7.3gTłuszcze: 6.3gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!