Składniki
- 240 g ser ricotta
- 35 ml mleko
- 1 szt. jajko
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- kilka kropel aromat waniliowy
- 35 g erytrytol
- 15 g masło klarowane
Lekkie jak chmurka placuszki z ricottą
Te fenomenalne placuszki z dodatkiem ricotty sprawdzą się idealnie w roli pysznego śniadania dla całej rodziny 🥰 Pycha przez duże P!
Składniki
- 240 g ser ricotta
- 35 ml mleko
- 1 szt. jajko
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- kilka kropel aromat waniliowy
- 35 g erytrytol
- 15 g masło klarowane
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Pozostałe składniki blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy masło i białka, po czym delikatnie łączymy.
- Wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię.
- Smażymy z obu stron do zarumienienia.
- Ja swoje podałam z truskawkami i niskokalorycznym sosem truskawkowym.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 69.9kcalWęglowodany: 5.4gBiałko: 4.4gTłuszcze: 3.4gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!