Przepis od: @marulka_gotuje
8

Składniki

Biszkopt:

Masa jabłkowa:

Bita śmietana:

Kultowy jabłecznik w ciekawym wydaniu

Dobrze znane ciacho tym razem na białkowym spodzie z przepyszną bitą śmietaną 🍰🥰
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 40 min.
Czas całkowity: 1 godzina 40 min.
8

Składniki

Biszkopt:

Masa jabłkowa:

Bita śmietana:

Sposób przygotowania

Biszkopt:

  • Białka ubić na sztywno, małymi partiami dodawać cukier i proszek do pieczenia.
  • Miksować cały czas, dodając powoli olej.
  • Na koniec dodać mąkę, po czym delikatnie wymieszać całość przy pomocy kuchennej łyżki.
  • Powstały miks przełożyć do tortownicy, a następnie piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza ok. 40 minut.
  • Piekarnik wyłączyć i przez 5 minut przetrzymać biszkopt w urządzeniu. Po tym czasie od razu wyjąć z foremki.

Masa jabłkowa:

  • Jabłka obrać i zetrzeć, dodać 50 ml wody, dosypać cukier i 1/2 łyżeczki cynamonu, po czym poddusić.
  • W 100 ml wody rozpuścić budyń, dodać do masy jabłkowej.
  • Biszkopt nasączyć (u mnie woda, cukier i sok z cytryny), wyłożyć ciepłą masą jabłkową. Całość schłodzić.

Bita śmietana:

  • Na górę ubić 250 ml śmietany 30% z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
  • Przełożyć gotową bitą śmietanę na wierzch ciasta, po czym można udekorować ciasto dodatkowo cynamonem.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 234.6kcalWęglowodany: 28.9gBiałko: 4.6gTłuszcze: 12.5gBłonnik: 3.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.