Składniki
Biszkopt:
- 240 g płynne białko jaj
- 8 łyżek cukier
- 6 łyżek olej
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 8 łyżek mąka
Bita śmietana:
- 250 ml śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szt. śmietan-fix
- cynamon wg uznania
Kultowy jabłecznik w ciekawym wydaniu
Dobrze znane ciacho tym razem na białkowym spodzie z przepyszną bitą śmietaną 🍰🥰
Składniki
Biszkopt:
- 240 g płynne białko jaj
- 8 łyżek cukier
- 6 łyżek olej
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 8 łyżek mąka
Bita śmietana:
- 250 ml śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szt. śmietan-fix
- cynamon wg uznania
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- Białka ubić na sztywno, małymi partiami dodawać cukier i proszek do pieczenia.
- Miksować cały czas, dodając powoli olej.
- Na koniec dodać mąkę, po czym delikatnie wymieszać całość przy pomocy kuchennej łyżki.
- Powstały miks przełożyć do tortownicy, a następnie piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza ok. 40 minut.
- Piekarnik wyłączyć i przez 5 minut przetrzymać biszkopt w urządzeniu. Po tym czasie od razu wyjąć z foremki.
Masa jabłkowa:
- Jabłka obrać i zetrzeć, dodać 50 ml wody, dosypać cukier i 1/2 łyżeczki cynamonu, po czym poddusić.
- W 100 ml wody rozpuścić budyń, dodać do masy jabłkowej.
- Biszkopt nasączyć (u mnie woda, cukier i sok z cytryny), wyłożyć ciepłą masą jabłkową. Całość schłodzić.
Bita śmietana:
- Na górę ubić 250 ml śmietany 30% z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
- Przełożyć gotową bitą śmietanę na wierzch ciasta, po czym można udekorować ciasto dodatkowo cynamonem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 234.6kcalWęglowodany: 28.9gBiałko: 4.6gTłuszcze: 12.5gBłonnik: 3.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!