Składniki
Ciasto kruche:
- 220 g cukier
- 150 g masło
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1,5 łyżki cukier puder
- 1 szt. jajko
Nadzienie:
- 420 g śliwki
- 1/2 łyżki skrobia ziemniaczana
- 1 szczypta cynamon
Beza:
- 100 ml płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 1/2 łyżki skrobia ziemniaczana
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
To ciacho ze śliwkami nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem 🥰🍰 Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Składniki
Ciasto kruche:
- 220 g cukier
- 150 g masło
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1,5 łyżki cukier puder
- 1 szt. jajko
Nadzienie:
- 420 g śliwki
- 1/2 łyżki skrobia ziemniaczana
- 1 szczypta cynamon
Beza:
- 100 ml płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 1/2 łyżki skrobia ziemniaczana
Sposób przygotowania
Ciasto kruche:
- Suche składniki przesiać, dodać masło i zagniatać ciasto do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę.
- Dodać jajko i szybko zagnieść.
- Ciasto podzielić na 2 części – jedną większą i drugą mniejszą.
- Oba kawałki zawinąć w folię spożywczą, po czym mocno schłodzić.
- Blachę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta i delikatnie przyklepać dłonią, po czym wyrównać.
- Podpiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut na złoty kolor.
Nadzienie:
- Śliwki umyć i pokroić w ćwiartki.
- Owoce umieścić razem ze skrobią i cynamonem w naczyniu, po czym dokładnie wymieszać.
Beza:
- Białka umieścić w misie miksera i ubijać.
- Gdy powstanie delikatna piana, dodawać stopniowo cukier - łyżka po łyżce.
- Cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany.
- Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać szpatułką.
- Na podpieczony spód ciasta wyłożyć śliwki.
- Następnie na wierzch wyłożyć ubitą wcześniej bezę.
- Na nią zetrzeć resztę schodzonego ciasta.
- Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
- Wyjąć, wystudzić i udekorować cukrem pudrem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 148.8kcalWęglowodany: 36.7gBiałko: 2gTłuszcze: 0.7gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!