Przepis od: @anita.jarzynska
9

Składniki

Ciasto kruche:

Nadzienie:

Beza:

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To ciacho ze śliwkami nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem 🥰🍰 Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Przygotowanie: 45 min.
Pieczenie: 1 godzina
Czas całkowity: 1 godzina 45 min.
9

Składniki

Ciasto kruche:

Nadzienie:

Beza:

Sposób przygotowania

Ciasto kruche:

  • Suche składniki przesiać, dodać masło i zagniatać ciasto do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę.
  • Dodać jajko i szybko zagnieść.
  • Ciasto podzielić na 2 części – jedną większą i drugą mniejszą.
  • Oba kawałki zawinąć w folię spożywczą, po czym mocno schłodzić.
  • Blachę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta i delikatnie przyklepać dłonią, po czym wyrównać.
  • Podpiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut na złoty kolor.

Nadzienie:

  • Śliwki umyć i pokroić w ćwiartki.
  • Owoce umieścić razem ze skrobią i cynamonem w naczyniu, po czym dokładnie wymieszać.

Beza:

  • Białka umieścić w misie miksera i ubijać.
  • Gdy powstanie delikatna piana, dodawać stopniowo cukier - łyżka po łyżce.
  • Cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany.
  • Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać szpatułką.
  • Na podpieczony spód ciasta wyłożyć śliwki.
  • Następnie na wierzch wyłożyć ubitą wcześniej bezę.
  • Na nią zetrzeć resztę schodzonego ciasta.
  • Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
  • Wyjąć, wystudzić i udekorować cukrem pudrem.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 148.8kcalWęglowodany: 36.7gBiałko: 2gTłuszcze: 0.7gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.