Składniki
Kruche ciasto:
- 2,5 szkl. mąka tortowa
- 3 łyżki kakao gorzkie
- 3 łyżki cukier puder
- 3 szt. jajko
- 250 g masło
Pianka budyniowa:
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier
- 3 szt. budyń truskawkowy
- 1/2 szkl. olej
- 1 opakowanie truskawki
Kruche ciasto z pianką i truskawkami
Z tym przepisem sezon na truskawki wykorzystasz w pełni 🍓🥰 I to w kreatywny sposób 😍
Składniki
Kruche ciasto:
- 2,5 szkl. mąka tortowa
- 3 łyżki kakao gorzkie
- 3 łyżki cukier puder
- 3 szt. jajko
- 250 g masło
Pianka budyniowa:
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier
- 3 szt. budyń truskawkowy
- 1/2 szkl. olej
- 1 opakowanie truskawki
Sposób przygotowania
Kruche ciasto:
- Z podanych składników zagnieść ciasto i podziel je na dwie części (40% i 60%). Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie większą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na okrągłą blachę (24cm).
- Tak przygotowane ciasto piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia.
Pianka budyniowa:
- Białka ubij na sztywno. Powoli i stopniowo dodawaj do nich cukier, a następnie proszek budyniowy i olej.
- Na wystudzone ciasto wylej przygotowaną przed chwilą masę, po czym ułóż na wierzchu pokrojone wcześniej truskawki.
- Bezpośrednio na truskawki zetrzyj na tarce kolejny kawałek ciasta i piecz około 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu i ostudzeniu, ozdób ciasto lukrem lub cukrem pudrem według uznania.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 510.3kcalWęglowodany: 78.1gBiałko: 12gTłuszcze: 17.2gBłonnik: 2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!