Sk艂adniki
Kruche ciasto:
- 2,5 szkl. m膮ka tortowa
- 3 艂y偶ki kakao gorzkie
- 3 艂y偶ki cukier puder
- 3 szt. jajko
- 250 g mas艂o
Pianka budyniowa:
- 150 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 1 szkl. cukier
- 3 szt. budy艅 truskawkowy
- 1/2 szkl. olej
- 1 opakowanie truskawki
Kruche ciasto z piank膮 i truskawkami
Z tym przepisem sezon na truskawki wykorzystasz w pe艂ni 馃崜馃グ I to w kreatywny spos贸b 馃槏
Sk艂adniki
Kruche ciasto:
- 2,5 szkl. m膮ka tortowa
- 3 艂y偶ki kakao gorzkie
- 3 艂y偶ki cukier puder
- 3 szt. jajko
- 250 g mas艂o
Pianka budyniowa:
- 150 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 1 szkl. cukier
- 3 szt. budy艅 truskawkowy
- 1/2 szkl. olej
- 1 opakowanie truskawki
Spos贸b przygotowania
Kruche ciasto:
- Z podanych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto i podziel je na dwie cz臋艣ci (40% i 60%). Nast臋pnie owi艅 je foli膮 i w艂贸偶 do lod贸wki na godzin臋.
- Po tym czasie wi臋ksz膮 cz臋艣膰 ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpo艣rednio na okr膮g艂膮 blach臋 (24cm).
- Tak przygotowane ciasto piecz oko艂o 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia.
Pianka budyniowa:
- Bia艂ka ubij na sztywno. Powoli i stopniowo dodawaj do nich cukier, a nast臋pnie proszek budyniowy i olej.
- Na wystudzone ciasto wylej przygotowan膮 przed chwil膮 mas臋, po czym u艂贸偶 na wierzchu pokrojone wcze艣niej truskawki.
- Bezpo艣rednio na truskawki zetrzyj na tarce kolejny kawa艂ek ciasta i piecz oko艂o 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu i ostudzeniu, ozd贸b ciasto lukrem lub cukrem pudrem wed艂ug uznania.
Warto艣ci od偶ywcze (na porcj臋)
Kalorie: 510.3kcalW臋glowodany: 78.1gBia艂ko: 12gT艂uszcze: 17.2gB艂onnik: 2g
Pr贸bowa艂e艣/a艣 ju偶?Oce艅 ten przepis!