Składniki
Kruchy spód:
- 140 g masło zimne
- 210 g mąka pszenna
- 70 g cukier drobny
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól
Mus owocowy:
- 750 g rabarbar
- 1000 g truskawki
- 30 g budyń waniliowy
- 2 łyżki sok z cytryny
- słodzidło
Pianka białkowa:
- 105 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 60 g cukier
Kruszonka:
- 60 g masło zimne
- 100 g mąka pszenna
- 50 g cukier drobny
- 30 g wiórki kokosowe
- 1 szczypta sól
Kruche ciasto z musowym nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym i pianką białkową
Odkryj smak wiosny z przepysznych ciastem, które idealnie łączy kruchość spodu, słodycz owoców i delikatność pianki. Przepis od @cosslodkiego gwarantuje, że to ciasto zostanie z Wami na dłużej.
Składniki
Kruchy spód:
- 140 g masło zimne
- 210 g mąka pszenna
- 70 g cukier drobny
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta sól
Mus owocowy:
- 750 g rabarbar
- 1000 g truskawki
- 30 g budyń waniliowy
- 2 łyżki sok z cytryny
- słodzidło
Pianka białkowa:
- 105 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 60 g cukier
Kruszonka:
- 60 g masło zimne
- 100 g mąka pszenna
- 50 g cukier drobny
- 30 g wiórki kokosowe
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w jednej misce, szybko zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut
- W podobny sposób przygotowujemy kruszonkę, ale zagniatamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku, po czym chłodzimy
- Rabarbar oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, truskawki szypułkujemy i kroimy
- Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, gdy zaczną się rozpadać
- Budyń rozrabiamy w odrobinie wody i dodajemy do owoców, mieszamy i po chwili zestawiamy z ognia
- Schłodzonym ciastem wykładamy spód formy, dociskamy, nakłuwamy i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C
- Białka z solą ubijamy, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania gęstej pianki
- Na podpieczony spód wykładamy owoce, piankę i kruszonkę kokosową, pieczemy przez 45-55 minut w tej samej temperaturze
- Wyjmujemy, studzimy i możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 498.3kcalWęglowodany: 109gBiałko: 6.9gTłuszcze: 1.9gBłonnik: 8.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!