Składniki
- 150 g mąka z ciecierzycy
- 150 g mąka jaglana
- 250 g masło
- 150 g erytrol
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 75 ml płynne białko jaj
- 100 g masło orzechowe
- 200 g dżem malinowy
Kruche ciasto z masłem orzechowym i dżemem
Niesamowita @apricot_smile podzieliła się w sieci genialnym przepisem na pyszne ciacho domowej roboty 🍰❤️😋 Kruche ciasto z masłem orzechowym i dżemem to jest to! 🥧😍🥰.
Składniki
- 150 g mąka z ciecierzycy
- 150 g mąka jaglana
- 250 g masło
- 150 g erytrol
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 75 ml płynne białko jaj
- 100 g masło orzechowe
- 200 g dżem malinowy
Sposób przygotowania
- Mąki, masło, erytrol, proszek do pieczenia i białko jaj wyrabiamy rękami na jednolitą masę
- Dzielimy ciasto na dwie części i odkładamy do lodówki na około 30 minut
- Pierwszą część ciasta wykładamy na spód tortownicy
- Następnie smarujemy masłem orzechowym i dżemem
- Drugą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch
- Pieczemy w temp. 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut
- Posypujemy płatkami migdałów lub cukrem pudrem
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 248.9kcalWęglowodany: 52.1gBiałko: 8.9gTłuszcze: 7.6gBłonnik: 2.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!