Składniki
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąka pszenna
- 250 g masło (zamiennie margaryna)
- 1 szklanka erytrytol (można zastąpić cukrem)
- 2 szt. żółtko
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
Pianka:
- 160 g płynne białko jaj
- 1/5 szklanki erytrytol
Kruche ciasto budyniowe z owocami
Idealne ciacho na niedzielny deser? Przepyszne kruche ciasto budyniowe z jabłkiem i śliwką 🥰🍰 Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Składniki
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąka pszenna
- 250 g masło (zamiennie margaryna)
- 1 szklanka erytrytol (można zastąpić cukrem)
- 2 szt. żółtko
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
Pianka:
- 160 g płynne białko jaj
- 1/5 szklanki erytrytol
Sposób przygotowania
- Mąkę mieszamy z erytrytolem, proszkiem do pieczenia i pokrojonym masłem.
- Dodajemy dwa żółtka i wszystko dokładnie zagniatamy.
- 1/3 ciasta odkładamy, zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika.
- Pozostałe ciasto rozwałkujemy i wykładamy do formy (26x22cm).
- Jabłka i śliwki obieramy, kroimy w małe kawałki i rozkładamy na cieście.
- Budyń gotujemy i od razu wylewamy na owoce.
- Białka jaj ubijamy z erytrytolem na sztywną masę i wylewamy na budyń.
- Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i trzemy je bezpośrednio na budyń.
- Pieczemy ciasto przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół).
- Smacznego ❣
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 190.4kcalWęglowodany: 45.8gBiałko: 7.1gTłuszcze: 5.9gBłonnik: 1.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!