Składniki
Beza:
- 200 ml płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietana 30%
- 1 łyżka cukier puder
Dodatki:
- owoce świeże
Królewska beza PAVLOVA
Ten przepis to najlepszy dowodów na to, że nie bez powodu beza Pavlova nosi tytuł królowej wypieków. Wystarczy tylko raz na nią spojrzeć, aby zakochać się na całe życie ❤️🍰
Składniki
Beza:
- 200 ml płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietana 30%
- 1 łyżka cukier puder
Dodatki:
- owoce świeże
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywno.
- Następnie łyżka po łyżce - nie przerywając ubijania - dodajemy cukier.
- Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy mąkę ziemniaczaną -mieszając delikatnie łyżką.
- Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Teraz formujemy kształt naszej bezy, zostawiając dołeczek, aby wypełnić ją później kremem.
- Piekarnik nagrzewany do 140 stopni Celsjusza.
- Przed włożeniem bezy, zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza.
- Pieczemy ją wykorzystując program "góra-dół" przez 100 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy krem, łącząc składniki.
- Na koniec wykładamy gotowy krem na wierzch chrupiącej bezy.
- Nie zapominamy również o świeżych owocach.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 340.8kcalWęglowodany: 30.1gBiałko: 5.5gTłuszcze: 23.2gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!