Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 240 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Krem:
- 330 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 250 g mascarpone
Królewska Beza Pavlova
Chyba zgodzicie się z nami, że królowa wypieków może być tylko jedna ❤🥰😘. Piękną bezę Pavlova przygotowała kreatywna @szosa_w_kuchni 😍😍😍. Co więcej, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem ❤🍰.
Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 240 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Krem:
- 330 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 250 g mascarpone
Sposób przygotowania
- Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli
- Następnie powoli dodawać po łyżce drobny cukier, miksując na najwyższych obrotach
- Na koniec do piany dodać płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać ostrożnie
- Uformować na blaszce z papierem do pieczenia okrąg ok. 22 cm średnica, sprawnie i szybko w górę uformować bezę
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, użyć programu "góra-dół" i piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 5 minut
- Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszyć przez kolejne 3 godziny
- Po tym czasie wyłączyć i zostawić bezę w piekarniku na kilka godzin
- Aby przygotować krem, należy ubić śmietankę, dodając cukier puder i mascarpone
- Po nałożeniu kremu na bezę, udekorować wypiek świeżymi malinami i borówkami
- Smacznego!.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 515kcalWęglowodany: 35.9gBiałko: 8gTłuszcze: 39gBłonnik: 0.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!