Składniki
Składniki na naleśniki:
- 30 g płynne białko jaj
- 30 g mąka kukurydziana
- 5 g mąka kokosowa
- 10 g mąka ziemniaczana
- 50 g woda
- przyprawy sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Składniki na farsz:
- 70 g jogurt grecki
- 6 szt. krewetki
- 1 łyżeczka olej
- 1 łyżka wino białe (zamiennie sos sojowy)
- 3 plastry cytryna
- 1/2 natki szczypiorek
- przyprawy sól i pieprz
Krewetki na naleśniku
Ciekawy pomysł na fenomenalną przekąskę z krewetkami w roli głównej już na Was czeka ❤️ Stanie się hitem w każdym domu!
Składniki
Składniki na naleśniki:
- 30 g płynne białko jaj
- 30 g mąka kukurydziana
- 5 g mąka kokosowa
- 10 g mąka ziemniaczana
- 50 g woda
- przyprawy sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Składniki na farsz:
- 70 g jogurt grecki
- 6 szt. krewetki
- 1 łyżeczka olej
- 1 łyżka wino białe (zamiennie sos sojowy)
- 3 plastry cytryna
- 1/2 natki szczypiorek
- przyprawy sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Zacznij od naleśników.
- Białko, mleko, mąkę, skrobię, sól, pieprz i proszek do pieczenia wymieszaj trzepaczką, aż nie będzie już grudek.
- Odstawiamy na kilka minut, a następnie smażymy około 10-cm naleśniki na lekko natłuszczonej i nieprzywierającej patelni.
- Podczas smażenia naleśników weź zamrożone krewetki.
- Delikatnie je rozmroź, płucząc je pod bieżącą wodą.
- Następnie posól i smaż z łyżeczką oleju, dodając łyżkę wina lub sosu sojowego dwie minuty przed końcem smażenia.
- Gdy zarówno naleśniki, jak i krewetki będą gotowe na powierzchni każdego naleśnika rozsmaruj dużą łyżkę jogurtu, nałóż kilka liści rukoli, dwie krewetki, kawałek cytryny, a na koniec dodaj kilka nasion sezamu i posyp czarnym pieprzem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Calories: 241.9kcalWęglowodany: 27.1gProtein: 10.2gTłuszcze: 9.9gBłonnik: 1.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!