Krewetki na naleśniku

Składniki na naleśniki:

  • 30g płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 5g mąki kokosowej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 50g wody
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na farsz:

  • 70g jogurtu greckiego
  • 6 krewetek
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka białego wina lub sosu sojowego
  • 3 kawałki cytryny
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Zacznij od naleśników. Białko, mleko, mąkę, skrobię, sól, pieprz i proszek do piecz. wymieszaj trzepaczką, aż nie będzie już grudek. Odstawiamy na kilka minut, a następnie smażymy około 10cm naleśniki na lekko natłuszczonej nieprzywierającej patelni.

Podczas smażenia naleśników weź zamrożone krewetki. Delikatnie je rozmroź, płukając je pod bieżącą wodą. Następnie posól i smaż z łyżeczką oleju, dodając łyżkę wina lub sosu sojowego dwie minuty przed końcem smażenia.

Gdy zarówno naleśniki, jak i krewetki będą gotowe na powierzchni każdego naleśnika rozsmaruj dużą łyżkę jogurtu, nałóż kilka liści rukoli, dwie krewetki, kawałek cytryny, a na koniec dodaj kilka nasion sezamu i posyp czarnym pieprzem.

📊Makro na 1 naleśnik
91kcal 0,6g tłuszczu, 12,7g węglowodanów; 8,1g białka
1 porcja:
274kcal 1,9g tłuszczu, 38,0g węglowodanów; 24,5g białka

 

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CKd7E5IJouO/