Składniki
- 60 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka musztarda
- 1 łyżeczka ocet (zamiennie sok z połowy cytryny)
- 250 ml oliwa z oliwek
- pieprz wg uznania
- sól wg uznania
Kremowy majonez domowej roboty
Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przygotujecie przepyszny majonez domowej roboty ❤️ Można go wykorzystać na tak wiele sposobów 😍
Składniki
- 60 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka musztarda
- 1 łyżeczka ocet (zamiennie sok z połowy cytryny)
- 250 ml oliwa z oliwek
- pieprz wg uznania
- sól wg uznania
Sposób przygotowania
- Ubijamy razem musztardę, sól, pieprz i białka.
- Dolewamy powoli cienką strużką oliwę i miksujemy dalej.
- Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny lub octem.
- W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
- Majonez jest lekki, ma bardziej puszystą konsystencję, niż ten na żółtkach. Już sam w sobie jest świetnym dressingiem, a wzbogacony o świeże zioła, czosnek, mieloną paprykę będzie jeszcze ciekawszy. W lodówce można go przechowywać ok. tygodnia.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 2016.6kcalWęglowodany: 53gBiałko: 7.4gTłuszcze: 196.9gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!