Składniki
Ciasto:
- 300 g mąka pszenna
- 200 g masło
- 100 g cukier puder
- 60 g płynne białko jaj
Farsz:
- 150 g jogurt naturalny
- 1/2 szt. por cała część cebulowa
- 5 plastrów szynka pokrojona na mniejsze kawałki
- sól wg uznania
- pieprz wg uznania
Kremowa tarta z pomidorami i porem
Tarta na słono z pysznymi warzywami, szynką i serem skradnie serce nawet największego niejadka ❤️
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąka pszenna
- 200 g masło
- 100 g cukier puder
- 60 g płynne białko jaj
Farsz:
- 150 g jogurt naturalny
- 1/2 szt. por cała część cebulowa
- 5 plastrów szynka pokrojona na mniejsze kawałki
- sól wg uznania
- pieprz wg uznania
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania spodu na tartę.
- Przesiej mąkę, po czym dodaj do niej pozostałe składniki.
- Zagnieć mieszankę na ciasto.
- Formę wysmaruj delikatnie olejem i przełóż do środka ciasto.
- Pamiętaj, aby nakłuć całe ciasto widelcem.
- Czas przygotować farsz.
- Pokrój na mniejsze kawałki zarówno szynkę, jak i warzywa. Na tarce zetrzyj żółty ser.
- Wszystkie składniki wymieszaj (poza pomidorem) i wyłóż na ciasto.
- Teraz ułóż na wierzchu wcześniej pokrojonego pomidora. Na koniec dopraw solą i pieprzem, po czym posyp całość startym serem.
- Tak przygotowaną tartę na słono piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 169.1kcalWęglowodany: 43.4gBiałko: 6.3gTłuszcze: 1.9gBłonnik: 1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!