Składniki
- 1/4 szkl. dynia pieczona
- 1 szt. marchewka
- 10 g imbir pokrojony w kostkę
- 1/4 szt. papryczka chilli pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnek pokrojony w kostkę
- 1 litr wywar warzywny
- 1 puszka mleko kokosowe
- 1/3 butelki płynne białko jaj ubite na sztywno z solą i czosnkiem
- czarnuszka opcjonalnie
- pesto z liści rzodkiewek opcjonalnie
- wiórki kokosowe opcjonalnie
- mięta opcjonalnie
Krem z dyni z piegowatymi chmurkami
Odkryj smak wyjątkowego kremu z dyni, przygotowanego przez mega kreatywną @beata_raut, który zachwyca nie tylko bogactwem smaków, ale również niebanalną prezentacją. Dodatek piegowatych chmurek z białek jaj sprawia, że ta zupa staje się nie tylko pysznym, ale i efektownym daniem. 😋😋😋
Składniki
- 1/4 szkl. dynia pieczona
- 1 szt. marchewka
- 10 g imbir pokrojony w kostkę
- 1/4 szt. papryczka chilli pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnek pokrojony w kostkę
- 1 litr wywar warzywny
- 1 puszka mleko kokosowe
- 1/3 butelki płynne białko jaj ubite na sztywno z solą i czosnkiem
- czarnuszka opcjonalnie
- pesto z liści rzodkiewek opcjonalnie
- wiórki kokosowe opcjonalnie
- mięta opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Marchewkę, chilli, czosnek i imbir smaż na patelni.
- Dodaj dynię i zalej bulionem. Gotuj przez około 15 minut. Na koniec wlej mleko kokosowe, zagotuj i wyłącz.
- Ubite białka nakładaj łyżką na powierzchnię zupy, tworząc chmurki.
- Posyp czarnuszką, dodaj pesto z liści rzodkiewek, wiórki kokosowe i listki świeżej mięty.
- Serwuj i ciesz się wyjątkowym smakiem. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 207.7kcalWęglowodany: 7.5gBiałko: 2.2gTłuszcze: 20.4gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!