Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 1,5 szklanki mąka pszenna tortowa
- 160 g cukier
- 160 ml olej
- 125 ml woda
- 3 łyżki kakao
- 150 g płynne białko jaj
- 130 g cukier
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
Krem śmietankowy:
- 750 ml śmietanka 36% (schłodzona w lodówce)
- 50 g cukier puder
- 50 g czekolada gorzka lub mleczna
Pozostałe składniki:
- 4 szt. banan
- 2 łyżki sok z cytryny
- 4 łyżki masa kajmakowa
Kopiec Kreta
Niesamowita @martencja_in_home przygotowała przepyszny kopiec kreta na bazie naszego białka ❤️. Wy również możecie go zrobić 😘😍🥰.
Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 1,5 szklanki mąka pszenna tortowa
- 160 g cukier
- 160 ml olej
- 125 ml woda
- 3 łyżki kakao
- 150 g płynne białko jaj
- 130 g cukier
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
Krem śmietankowy:
- 750 ml śmietanka 36% (schłodzona w lodówce)
- 50 g cukier puder
- 50 g czekolada gorzka lub mleczna
Pozostałe składniki:
- 4 szt. banan
- 2 łyżki sok z cytryny
- 4 łyżki masa kajmakowa
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlej olej i wodę
- Następnie wsyp kakao oraz cukier
- Całość podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru
- Po zagotowaniu odstaw do całkowitego przestudzenia
- Do większej misy wsypać pół szklanki cukru (130 g) i dodać białka
- Ubijać mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści
- Następnie wlej wystudzoną zawartość rondelka i delikatnie wymieszaj
- Na koniec wsyp przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia
- Ciasto mieszaj delikatnie szpatułką, aż do połączenia się wszystkich składników
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto
- Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra/dół) i piecz około 60 min. do suchego patyczka
- Gotowe ciasto studzimy i odkrawamy górną część
- Łyżeczką wydrążamy ze środka część ciasta (którą kruszymy) i robimy tak zwaną miseczkę
- Środek smaruję masą kajmakową, banany skrapiam cytryną i układam we wgłębieniu ciasta
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam z cukrem pudrem
- Na koniec dodaję startą czekoladę
- Masę śmietanową wykładam na banany tworząc szpatułką kopczyk
- Posypuję pokruszonym ciastem, delikatnie przyklepując. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 2-3 godz
- Smacznego!🙂.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 834kcalWęglowodany: 79.2gBiałko: 9.9gTłuszcze: 57.2gBłonnik: 2.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!