Przepis od: @martencja_in_home
8

Składniki

Ciasto czekoladowe:

Krem śmietankowy:

Pozostałe składniki:

Kopiec Kreta

Niesamowita @martencja_in_home przygotowała przepyszny kopiec kreta na bazie naszego białka ❤️. Wy również możecie go zrobić 😘😍🥰.
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 1 hour
Chłodzenie: 1 hour
8

Składniki

Ciasto czekoladowe:

Krem śmietankowy:

Pozostałe składniki:

Sposób przygotowania

  • Do rondelka wlej olej i wodę
  • Następnie wsyp kakao oraz cukier
  • Całość podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru
  • Po zagotowaniu odstaw do całkowitego przestudzenia
  • Do większej misy wsypać pół szklanki cukru (130 g) i dodać białka
  • Ubijać mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści
  • Następnie wlej wystudzoną zawartość rondelka i delikatnie wymieszaj
  • Na koniec wsyp przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia
  • Ciasto mieszaj delikatnie szpatułką, aż do połączenia się wszystkich składników
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra/dół) i piecz około 60 min. do suchego patyczka
  • Gotowe ciasto studzimy i odkrawamy górną część
  • Łyżeczką wydrążamy ze środka część ciasta (którą kruszymy) i robimy tak zwaną miseczkę
  • Środek smaruję masą kajmakową, banany skrapiam cytryną i układam we wgłębieniu ciasta
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam z cukrem pudrem
  • Na koniec dodaję startą czekoladę
  • Masę śmietanową wykładam na banany tworząc szpatułką kopczyk
  • Posypuję pokruszonym ciastem, delikatnie przyklepując. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 2-3 godz
  • Smacznego!🙂.

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 834kcalWęglowodany: 79.2gBiałko: 9.9gTłuszcze: 57.2gBłonnik: 2.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.