Kolorowa pianka na zimno
Od tego genialnego deseru na zimno nie sposób oderwać wzroku 🥰 A jego smak jest po prostu fenomenalny 😊
Sposób przygotowania
- Margarynę i mleko zagotować i dodać żelatynę. Następnie dokładnie wymieszać.
- Powstałą mieszankę rozlać do 5 szklanek.
- Galaretki rozpuścić w 1,5 szkl. wody.
Pierwsza warstwa:
- 100 g białka ubić z 3 łyżkami cukru.
- Następnie dodać szklankę mleka z żelatyną i 2 łyżki kajmaku.
- Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem. U mnie wymiary 26/40 cm.
- Schłodzić w lodówce.
- Po czym na tą warstwę wylewamy już gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szkl. wody.
Druga warstwa:
- 100g białka ubić z 3 łyżkami cukru.
- Następnie dodać drugą szklankę mleka z żelatyną.
- Wylać na tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
- Tak powtarzać z kolejnymi warstwami do końca.
- Całość zostawić w lodówce minumum na 2 godziny.
- Wychodzi bardzo smaczna, kolorowa pianka, która posmakuje każdemu. My ją uwielbiamy 😋❤️
- Bez pieczenia z użyciem gotowych białek, prosty przepis i niewiele składników.
- Wspaniale też prezentuje się na stole - w sam raz do kawy na weekend 👏
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 26.8kcalWęglowodany: 1.2gBiałko: 4.9gTłuszcze: 0.1gBłonnik: 0.03g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!