Przepis od: @wiolka_w_kuchni
3

Składniki

Kolorowa legumina na zimno

Przepyszny deser na zimno, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem istnieje naprawdę 🥰 I tak się składa, że zaraz dowiecie się, jak go przygotować 😎
Przygotowanie: 45 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Czas całkowity: 2 hours 45 minutes
3

Składniki

Sposób przygotowania

  • Żelatynę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, po czym dzielimy na połowę i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Po tym czasie ubijamy cztery białka czyli 140 g na sztywno.
  • Następnie dodajemy 4-5 łyżek cukru w równych odstępach czasu i ubijamy jak do bezy.
  • Teraz dodajemy 2 łyżeczki kakao i połowę przestygniętej żelatyny.
  • Wszystko razem dokładnie łączymy i przelewamy do szklaneczek, po czym odstawiamy do lodówki.
  • Masa bardzo szybko tężeje i od razu robimy białą warstwę. Przyrządzamy ją tak samo, zamiast kakao dodajemy ekstrakt waniliowy (kilka kropelek) i wylewamy na brązową warstwę.
  • Różowa warstwa to galaretka arbuzowa. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 300 ml gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Zimną, ale nie gęstą galaretkę, blendujemy przez minutę na najwyższych obrotach co powoduje rozwarstwienie galaretki i pianki.
  • I tak powstał szybki, smaczny, a zarazem efektowny deser 🥰

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 105.3kcalWęglowodany: 5.6gBiałko: 21.7gTłuszcze: 0.1gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.