Kolorowa legumina na zimno
Przepyszny deser na zimno, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem istnieje naprawdę 🥰 I tak się składa, że zaraz dowiecie się, jak go przygotować 😎
Sposób przygotowania
- Żelatynę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, po czym dzielimy na połowę i odstawiamy do przestygnięcia.
- Po tym czasie ubijamy cztery białka czyli 140 g na sztywno.
- Następnie dodajemy 4-5 łyżek cukru w równych odstępach czasu i ubijamy jak do bezy.
- Teraz dodajemy 2 łyżeczki kakao i połowę przestygniętej żelatyny.
- Wszystko razem dokładnie łączymy i przelewamy do szklaneczek, po czym odstawiamy do lodówki.
- Masa bardzo szybko tężeje i od razu robimy białą warstwę. Przyrządzamy ją tak samo, zamiast kakao dodajemy ekstrakt waniliowy (kilka kropelek) i wylewamy na brązową warstwę.
- Różowa warstwa to galaretka arbuzowa. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 300 ml gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia.
- Zimną, ale nie gęstą galaretkę, blendujemy przez minutę na najwyższych obrotach co powoduje rozwarstwienie galaretki i pianki.
- I tak powstał szybki, smaczny, a zarazem efektowny deser 🥰
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 105.3kcalWęglowodany: 5.6gBiałko: 21.7gTłuszcze: 0.1gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!