Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 140 g cukier
- 220 g wiórki kokosowe
- 50 g masło
- 1 szczypta sól
Kokosowe ciasteczka domowej roboty
Przepisu na te pyszne ciasteczka nie może zabraknąć w żadnym domu ❤️ Są po prostu idealne pod każdym kątem 🥰
Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 140 g cukier
- 220 g wiórki kokosowe
- 50 g masło
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Masło rozpuszczam w rondelku.
- Następnie wsypuję wiórki kokosowe i łącze.
- Odstawiam na moment do wystudzenia.
- W tym czasie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Jako kolejny składnik dodaje cukier małymi porcjami.
- Gdy cukier dokładnie się rozpuści, porcjami dodaje wiórki kokosowe.
- Na koniec delikatnie mieszam łyżką, tylko do połączenia dwóch mas.
- Łyżką formuje ciasteczka i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane ciasteczka piekę w temperaturze 175 stopni około 15 minut.
- Po ok. 10 minutach zaglądam do piekarnika i ewentualnie przekręcam blaszkę, ciastka mają się tylko delikatnie zarumienić.
- Smacznego!😋
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 98.3kcalWęglowodany: 14.7gBiałko: 1.3gTłuszcze: 4.3gBłonnik: 1.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!