Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 130 g cukier puder
- 200 g wiórki kokosowe
- 1 szczypta sól
Kokosanki z białek
Ten mega prosty, a zarazem przepyszny deser jeszcze dziś może pojawić się w Twojej kuchni ❤️ Wystarczy naprawdę niewiele 😍
Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 130 g cukier puder
- 200 g wiórki kokosowe
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując.
- Na koniec wiórki kokosowe, całość delikatnie mieszamy łyżką.
- Piekarnik nagrzewany do 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".
- W międzyczasie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy za pomocą łyżki małe porcje masy kokosowej.
- Pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru. Pozostawiamy do wystudzenia na blaszce.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 40.6kcalWęglowodany: 9.8gBiałko: 0.7gTłuszcze: 2.4gBłonnik: 0.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!