Składniki
- 90 g płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 220 g wiórki kokosowe
- 50 g masło
Kokosanki z białek jaj domowej roboty
Przepyszne ciasteczka domowej roboty z wiórkami kokosowymi totalnie zawrócą Wam w głowach 🥰 Ślinka cieknie od samego patrzenia ❤️
Składniki
- 90 g płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 220 g wiórki kokosowe
- 50 g masło
Sposób przygotowania
- Do małego garnuszka wkładamy masło i je rozpuszczamy na malutkim ogniu.
- Gdy będzie rozpuszczone to wsypujemy wiórka kokosowe, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
- W tym czasie białka umieszczamy w misce i ubijamy na wysokich obrotach.
- Gdy białka zaczną się robić sztywne, wtedy dodajemy stopniowo po łyżce cukru.
- Ubijamy do momentu, aż białka będą sztywne i błyszczące.
- Delikatnie wsypujemy do białek wiórki kokosowe i mieszamy powoli szpatułką.
- Masę kokosową nakładamy na blaszkę za pomocą łyżek.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza około 15 minut do delikatnie rumianego koloru.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 94.3kcalWęglowodany: 15.8gBiałko: 2.8gTłuszcze: 2.2gBłonnik: 5.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!