Składniki
- 360 g płynne białko jaj
- 5 łyżek erytrytol
- 1 szczypta sól
- 1/2 łyżeczki creme of tartar
- 200 g odżywka białkowa
Keto chałka - puszysta i niesamowicie smaczna
Przedstawiamy przepis na keto chałkę od niesamowitej @ketopozytywni, która zachwyci każdego miłośnika pieczywa niskowęglowodanowego. Ta chałka, lekka jak chmurka i słodka dzięki erytrytolowi, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na słodki deser. 😋🥰😍
Składniki
- 360 g płynne białko jaj
- 5 łyżek erytrytol
- 1 szczypta sól
- 1/2 łyżeczki creme of tartar
- 200 g odżywka białkowa
Sposób przygotowania
- Ubij białka na puszystą masę, dodając stopniowo erytrytol, sól i creme of tartar. Na końcu delikatnie wmieszaj odżywkę białkową.
- Przełóż masę do formy i piecz w 160°C przez 30 minut, a następnie pozostaw w wyłączonym piekarniku na kolejne 30 minut.
- Krojona najlepiej po całkowitym ostudzeniu, smakuje wybornie z masłem czy jako baza do słodkich tostów. Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1004.5kcalWęglowodany: 31.3gBiałko: 205.8gTłuszcze: 14.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!