Składniki
- 180 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 3/4 szkl. cukier
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 1 i 3/4 szkl. mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 125 g masło
- 1/2 szkl. orzechy włoskie + łyżeczka mąki do orzechów
Keks z orzechami włoskimi
Przedstawiamy przepis na wyjątkowy keks na bazie białek z dodatkiem orzechów włoskich, którego smak zachwyca od pierwszego kęsa. Dzięki przepisowi od @miniovee, ten słodki wypiek stanie się nieodłącznym elementem Twoich domowych deserów.
Składniki
- 180 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 3/4 szkl. cukier
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 1 i 3/4 szkl. mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 125 g masło
- 1/2 szkl. orzechy włoskie + łyżeczka mąki do orzechów
Sposób przygotowania
- Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodając później po łyżce cukru, aż białka będą dobrze ubite.
- Dalej ubijając, dodaj stopniowo cukier wanilinowy.
- Powoli mieszając, dodaj mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia.
- Dodaj powoli rozpuszczone i ostudzone masło, po czym delikatnie wymieszaj.
- Wsyp orzechy zmieszane z łyżeczką mąki do ciasta, po czym delikatnie wymieszaj.
- Wylej do wąskiej brytfanki i piecz przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Po lekkim wystudzeniu ciasto możesz polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Podawaj jako doskonały dodatek do kawy. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 2711.1kcalWęglowodany: 364.1gBiałko: 74.5gTłuszcze: 115.1gBłonnik: 22.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!