Składniki
- 1 szkl. kasza owsiana
- 4 szkl. woda
- 120 g płynne białko jaj
- 1/2 szkl. napój roślinny niesłodzony, ja użyłam owsianego, ale świetnie smakuje z orzechowym, np. z nerkowców
- 1 łyżka miód zamiennie syrop klonowy
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 4 łyżeczki masło orzechowe
- 1 szkl. owoce u mnie banan, maliny i borówki
- 2 łyżeczki nasiona konopi łuskane
Kasza owsiana na białkach
Przepyszna kasza owsiana na bazie białek to gotowy przepis na ciekawe śniadanie dla całej rodziny ❤️😘
Składniki
- 1 szkl. kasza owsiana
- 4 szkl. woda
- 120 g płynne białko jaj
- 1/2 szkl. napój roślinny niesłodzony, ja użyłam owsianego, ale świetnie smakuje z orzechowym, np. z nerkowców
- 1 łyżka miód zamiennie syrop klonowy
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 4 łyżeczki masło orzechowe
- 1 szkl. owoce u mnie banan, maliny i borówki
- 2 łyżeczki nasiona konopi łuskane
Sposób przygotowania
- W dużym garnku zagotowujemy wodę.
- Po czym wsypujemy kaszę i gotujemy przez około 5 minut, aż mieszanka zacznie gęstnieć.
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż stanie się miękka i zgęstnieje.
- Pamiętamy o częstym mieszaniu, gdyż lubi się przypalać.
- Gdy kasza będzie gotowa, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
- W misce łączymy białka z napojem roślinnym, miodem i wanilią, a następnie wlewamy do przestudzonej kaszy i dokładnie mieszamy, aby wszystko dobrze się połączyło, a białka się nie ścięły.
- Kaszę rozdzielamy do 4 misek lub słoików, dodajemy po 1/4 szklanki owoców, polewamy po łyżeczce masła orzechowego i posypujemy po 1/2 łyżeczki nasion konopi.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 97.7kcalWęglowodany: 7gBiałko: 6gTłuszcze: 5.2gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!