Składniki
- 1 szt. margaryna
- 1/2 szkl. woda
- 1,5 szkl. cukier
- 3 łyżki kakao
- 3 szt. jajko
- 60 g płynne białko jaj
- 6 łyżek śmietana 18%
- 2 szkl. mąka pszenna
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Kakaowe słodkości
Na dobry początek nowego tygodnia mamy dla Was genialne ciacho domowe 🥰😘😍. Przygotowała je niesamowita @emileczka_kuchareczka ❤. To prosty i szybki sposób na słodkie co nieco, które zachwyci każdego miłośnika klasycznych smaków.
Składniki
- 1 szt. margaryna
- 1/2 szkl. woda
- 1,5 szkl. cukier
- 3 łyżki kakao
- 3 szt. jajko
- 60 g płynne białko jaj
- 6 łyżek śmietana 18%
- 2 szkl. mąka pszenna
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki
- Do rondelka/garnuszka wkładamy margarynę, cukier, kakao i wodę
- Wszystko rozpuszczamy, cały czas mieszamy do zagotowania (gotujemy na małym ogniu)
- Z tego odlewamy 1/2 szkl. masy kakaowej na polewę. Odstawiamy do przestygnięcia
- Żółtka oddzielamy od białek
- Dodatkowo dodajemy 2 płynne białka jaj, które są niezastąpione, bezpieczne i co najważniejsze w wygodnej butelce, zawsze pod ręką 😉
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
- Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz przestudzoną masę z rondelka, lekko mieszamy
- Na końcu dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników
- Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 23 cm/lub do keksówki
- Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. godziny (45-50 minut)
- Odstawiamy naszego murzynka do całkowitego przestygnięcia. Wierzch oblewamy polewą czekoladową, która wcześniej była odlana z naszej masy kakaowej. Smacznego 😊.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 2746.2kcalWęglowodany: 624.4gBiałko: 56.4gTłuszcze: 8.3gBłonnik: 13.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!