1

Składniki

Kakaowe słodkości

Na dobry początek nowego tygodnia mamy dla Was genialne ciacho domowe 🥰😘😍. Przygotowała je niesamowita @emileczka_kuchareczka ❤. To prosty i szybki sposób na słodkie co nieco, które zachwyci każdego miłośnika klasycznych smaków.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
1

Składniki

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki
  • Do rondelka/garnuszka wkładamy margarynę, cukier, kakao i wodę
  • Wszystko rozpuszczamy, cały czas mieszamy do zagotowania (gotujemy na małym ogniu)
  • Z tego odlewamy 1/2 szkl. masy kakaowej na polewę. Odstawiamy do przestygnięcia
  • Żółtka oddzielamy od białek
  • Dodatkowo dodajemy 2 płynne białka jaj, które są niezastąpione, bezpieczne i co najważniejsze w wygodnej butelce, zawsze pod ręką 😉
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz przestudzoną masę z rondelka, lekko mieszamy
  • Na końcu dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników
  • Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 23 cm/lub do keksówki
  • Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. godziny (45-50 minut)
  • Odstawiamy naszego murzynka do całkowitego przestygnięcia. Wierzch oblewamy polewą czekoladową, która wcześniej była odlana z naszej masy kakaowej. Smacznego 😊.

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 2746.2kcalWęglowodany: 624.4gBiałko: 56.4gTłuszcze: 8.3gBłonnik: 13.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.