Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 130 g mąka pszenna
- 18 g masło roztopione
- 200 ml mleko czekoladowe (u mnie takie w małym kartoniku)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 20 g erytrytol w formie cukru pudru
- 10 g oliwa z oliwek do smażenia
Kakaowe gofry w domowym wydaniu
Te fenomenalne gofry kakaowe nie tylko świetnie wyglądają, ale i obłędnie smakują 😍 Zakocha się w nich cała rodzina 🥰
Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 130 g mąka pszenna
- 18 g masło roztopione
- 200 ml mleko czekoladowe (u mnie takie w małym kartoniku)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 20 g erytrytol w formie cukru pudru
- 10 g oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania
- Mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz erytrytol miksujemy.
- Dolewamy roztopione i wystudzone masło.
- Mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę do lodówki (polecam wstawić na całą noc, rano tylko usmażyć).
- Po tym czasie ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.
- Następnie połączyć pianę szpatułką z masą czekoladową.
- Dobrze rozgrzewamy i natłuszczamy gofrownicę.
- Gofry pieczemy ok. 5 minut.
- Wyciągamy na kratkę, a później zajadamy z truskawkami - wtedy są najlepsze 🍓
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 342.7kcalWęglowodany: 39gBiałko: 14.4gTłuszcze: 14.3gBłonnik: 2.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!