Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g cukier
- 50 ml olej
- 100 g mak
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 szt. galaretka pomarańczowa
- 80 ml jogurt naturalny
- 2 łyżki cukier puder
- mandarynki wg uznania
Kakaowe ciasto z mandarynkami
Lubisz mandarynki? Jeśli tak, ten deser podbije Twoje serce od pierwszego kęsa ❤️
Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g cukier
- 50 ml olej
- 100 g mak
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 szt. galaretka pomarańczowa
- 80 ml jogurt naturalny
- 2 łyżki cukier puder
- mandarynki wg uznania
Sposób przygotowania
- Białka jaj ubić na sztywną pianę.
- Stopniowo dodać 100 g cukru i nadal ubijać.
- Następnie dodać 50 ml oleju i zmiksować.
- 100g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao przesiać, po czym dodać do masy i wymieszać dokładnie łyżką.
- Powstały miks przelać do keksówki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza ok. 45 minut. Wyjmujemy i studzimy.
- Jedną galaretkę pomarańczową zalewamy ok. 400 ml wrzątku i studzimy.
- Do wystudzonej galaretki wlewamy 80 ml jogurtu naturalnego, dwie łyżki cukru pudru i miksujemy.
- Masę wstawiamy na chwilę do lodówki i gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto i schładzamy w lodówce.
- Gdy mieszanka już dobrze stężeje, na wierzchu układamy kawałki mandarynek.
- Drugą galaretkę pomarańczową zalewamy 500 ml gorącej wody i studzimy. Gdy zacznie tężeć, przykrywamy nią mandarynki.
- Ciasto chłodzimy w lodówce minimum przez 4 godziny.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 141kcalWęglowodany: 12.4gBiałko: 4.1gTłuszcze: 9.2gBłonnik: 2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!