Przepis od: @mambuzo
10

Składniki

Kakaowe ciasto z mandarynkami

Lubisz mandarynki? Jeśli tak, ten deser podbije Twoje serce od pierwszego kęsa ❤️
Przygotowanie: 35 minutes
Piecznie: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour 20 minutes
10

Składniki

Sposób przygotowania

  • Białka jaj ubić na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodać 100 g cukru i nadal ubijać.
  • Następnie dodać 50 ml oleju i zmiksować.
  • 100g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao przesiać, po czym dodać do masy i wymieszać dokładnie łyżką.
  • Powstały miks przelać do keksówki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza ok. 45 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  • Jedną galaretkę pomarańczową zalewamy ok. 400 ml wrzątku i studzimy.
  • Do wystudzonej galaretki wlewamy 80 ml jogurtu naturalnego, dwie łyżki cukru pudru i miksujemy.
  • Masę wstawiamy na chwilę do lodówki i gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto i schładzamy w lodówce.
  • Gdy mieszanka już dobrze stężeje, na wierzchu układamy kawałki mandarynek.
  • Drugą galaretkę pomarańczową zalewamy 500 ml gorącej wody i studzimy. Gdy zacznie tężeć, przykrywamy nią mandarynki.
  • Ciasto chłodzimy w lodówce minimum przez 4 godziny.

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 141kcalWęglowodany: 12.4gBiałko: 4.1gTłuszcze: 9.2gBłonnik: 2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.