Kakaowe ciasto z malinami

Składniki:

  • 150g płynnych białek jaj @farmabialka.pl
  • 100ml  oleju
  • 100g maki ryżowej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczneia
  • 2 łyżki kakao
  • galaretka malinowa
  • serek homogenizowany waniliowy
  • garsc malin
  • galaretka truskawkowa

 

Białka jaj ubić na sztywną pianę.Stopniowo dodać 100g cukru i nadal ubijać.

Dodać 100ml oleju i zmiksować. 100g mąki(ja użyłam mąki ryżowej  ), 1łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao przesiać, dodać do masy i wymieszać łyżką.

Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku na 180°C ok.35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Jedną galaretkę malinową/jeżynową zalewamy ok.250ml gorącej wody i studzimy.
Do wystudzonej galaretki dodajemy jeden serek homogenizowany waniliowy(150g) i miksujemy. Dodajemy dwie garści mrożonych malin i mieszamy łyżką. Masę wstawiamy na chwilę lodówki i gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto i schładzamy w lodówce.

Galaretkę truskawkową zalewamy 500ml gorącej wody i studzimy. Gdy zacznie tężeć przykrywamy nią stężałą masę z malinami.

Ciasto schładzamy w lodówce min.4 godziny

 

PRZEPIS: mambuzo

https://www.instagram.com/p/CLUFqOtFBMj/