Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 100 ml olej
- 100 g mąka ryżowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szt. galaretka malinowa
- 150 g serek homogenizowany o smaku waniliowym
- 1 garść maliny
- 1 szt. galaretka truskawkowa
Kakaowe ciasto z malinami
Przepyszne ciasto na zimno skutecznie pomoże pokonać nawet największą falę upałów 🥰
Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 100 ml olej
- 100 g mąka ryżowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szt. galaretka malinowa
- 150 g serek homogenizowany o smaku waniliowym
- 1 garść maliny
- 1 szt. galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania
- Białka jaj ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodać 100 g cukru i nadal ubijać.
- Następnie dodać 100 ml oleju i zmiksować.
- 100g mąki (ja użyłam mąki ryżowej), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao przesiać, dodać do masy i wymieszać łyżką.
- Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza ok. 40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
- Jedną galaretkę malinową/jeżynową zalewamy ok. 250 ml gorącej wody i studzimy.
- Do wystudzonej galaretki dodajemy serek homogenizowany waniliowy i miksujemy.
- Dodajemy dwie garście mrożonych malin i mieszamy łyżką.
- Masę wstawiamy na chwilę do lodówki i gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto i schładzamy w lodówce.
- Galaretkę truskawkową zalewamy 500 ml gorącej wody i studzimy. Gdy zacznie tężeć, przykrywamy nią stężałą masę z malinami.
- Ciasto chłodzimy w lodówce minimum przez 4 godziny.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 151.9kcalWęglowodany: 7.9gBiałko: 2.7gTłuszcze: 12.3gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!