Składniki
- 400 g jabłka waga po obraniu
- 150 g daktyle bio
- 2 łyżki erytrytol
- 400 g mąka
- 10 g kakao
- 5 g cynamon
- 50 g olej
- 200 g płynne białko jaj
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Kakaowe ciasto z daktylami i jabłkami na białkach jaj
Genialne ciasto a'la keks stanie się hitem w każdym domu! Po prostu nie ma innej opcji 🥰
Składniki
- 400 g jabłka waga po obraniu
- 150 g daktyle bio
- 2 łyżki erytrytol
- 400 g mąka
- 10 g kakao
- 5 g cynamon
- 50 g olej
- 200 g płynne białko jaj
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Daktyle drobno posiekać.
- Do ubitych białek dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać całość przy pomocy łyżki.
- Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Gotową mieszankę piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
- Gotowe ciasto można polać dodatkowo polewą czekoladową.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 163.6kcalWęglowodany: 25.4gBiałko: 4.1gTłuszcze: 5.7gBłonnik: 2.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!