Składniki
- 100 g twaróg chudy
- 200 g jogurt naturalny
- 200 ml mleko (u mnie napój migdałowy)
- 8 g żelatyna
- 70 g płynne białko jaj
- 10 g orkisz ekspandowany
- 5 g kakao
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
- 4 krople aromat śmietankowy
Jednoporcjowy torcik a'la KINDER COUNTRY
Kultowy batonik w formie deseru na zimno? 🥰 Dlaczego nie! 😍 Z tym przepisem przygotujesz go jeszcze dziś 😘
Składniki
- 100 g twaróg chudy
- 200 g jogurt naturalny
- 200 ml mleko (u mnie napój migdałowy)
- 8 g żelatyna
- 70 g płynne białko jaj
- 10 g orkisz ekspandowany
- 5 g kakao
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
- 4 krople aromat śmietankowy
Sposób przygotowania
- Twaróg, jogurt i 100 ml mleka blendujemy na gładką masę.
- Żelatynę rozpuszczany w 100 ml mleka i dodajemy do masy.
- Następnie dodajemy słodzidło i aromat.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą.
- Do 1/3 masy dodajemy kakao.
- Do pozostałych składników aromat i orkisz.
- Na dno formy wylewamy pół czekoladowej masy. Wkładamy do zamrażarki, żeby masa stężała.
- Do formy przekładamy następnie śmietankową część i ponownie wkładamy do zamrażarki.
- Na wierzch przekładamy pozostałą część czekoladowej masy.
- Całość chłodzimy w lodówce minimum przez 4 godziny.
- Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 67.4kcalWęglowodany: 5.6gBiałko: 5.6gTłuszcze: 2.8gBłonnik: 0.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!