Składniki
Spód:
- 30 g mąka pszenna
- 10 g budyń czekoladowy
- 50 g banan
- 80 g jogurt naturalny
- 70 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
- 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Krem korzenny:
- 50 g twaróg chudy
- 100 g skyr naturalny
- 1/2 łyżeczki przyprawa korzenna
- słodzidło wg uznania
Jednoporcjowy pierniczek z kremem korzennym
Przepyszny deser z przyprawą korzenną to idealny pomysł na świąteczny stół ❤️ Cała rodzina będzie zachwycona 😍
Składniki
Spód:
- 30 g mąka pszenna
- 10 g budyń czekoladowy
- 50 g banan
- 80 g jogurt naturalny
- 70 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
- 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Krem korzenny:
- 50 g twaróg chudy
- 100 g skyr naturalny
- 1/2 łyżeczki przyprawa korzenna
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
Spód:
- Banana, mąkę, budyń, proszek do pieczenia, przyprawę i słodzidło blendujemy na gładką masę.
- Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Tak przygotowaną mieszankę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krem korzenny:
- Twaróg blendujemy ze skyrem na gładką masę.
- Dodajemy słodzidło i przyprawę
- Nakładamy na ostudzony spód i opcjonalnie chłodzimy przez 3 godziny w lodówce.
- Na ciepło też wymiata!
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 629.2kcalWęglowodany: 66.5gBiałko: 32.3gTłuszcze: 26.6gBłonnik: 5.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!