Składniki
- 185 g jogurt naturalny
- 80 g skyr waniliowy
- 15 g budyń śmietankowy
- 50 ml mleko 0.5%
- 150 ml woda
- 40 g płynne białko jaj
- 10 g żelatyna (zamiennie agar)
- 8 g odżywka białkowa waniliowa (zamiennie aromat + więcej słodzidła)
- 5 g kakao
- 20 g czekolada
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Jednoporcjowy MILKY WAY
Baton Milky Way w postaci deseru bez pieczenia? Czemu nie! Z tym przepisem przygotujesz go jeszcze dziś ❤️
Składniki
- 185 g jogurt naturalny
- 80 g skyr waniliowy
- 15 g budyń śmietankowy
- 50 ml mleko 0.5%
- 150 ml woda
- 40 g płynne białko jaj
- 10 g żelatyna (zamiennie agar)
- 8 g odżywka białkowa waniliowa (zamiennie aromat + więcej słodzidła)
- 5 g kakao
- 20 g czekolada
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Budyń gotujemy na mleku i wodzie z dodatkiem słodzidła.
- Po ostygnięciu dodajemy jogurt, skyr i odżywkę.
- Całość blendujemy na gładką masę.
- Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku i wlewamy do pozostałych składników dokładnie mieszając.
- Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy.
- Odkładamy kilka łyżek masy i dodajemy kakao.
- Przekładamy na spód naczynia i wkładamy na chwilkę do zamrażarki
- Przekładamy pozostałą masę.
- Całość chłodzimy ok. 4 godzin w lodówce, do chwili aż masa stężeje.
- Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 443.6kcalWęglowodany: 41.5gBiałko: 38gTłuszcze: 16.6gBłonnik: 3.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!