Składniki
Ciasto:
- 75 g płynne białko jaj
- 20 g mąka pszenna
- 10 g kakao
- 5 g budyń czekoladowy
- 30 ml woda gazowana
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- słodzidło wg uznania
Krem:
Dodatkowo:
- 50 g banan
Jednoporcjowy KOPIEC KRETA
Kultowy kopiec kreta w takim wydaniu zrobi furorę w każdym domu ❤️ Mega pyszności w zasięgu ręki 🥰
Składniki
Ciasto:
- 75 g płynne białko jaj
- 20 g mąka pszenna
- 10 g kakao
- 5 g budyń czekoladowy
- 30 ml woda gazowana
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- słodzidło wg uznania
Krem:
Dodatkowo:
- 50 g banan
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Białko ubijamy na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy suche składniki.
- Na koniec dolewamy wodę i całość delikatnie mieszamy.
- Tak przygotowaną mieszankę pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do suchego patyczka).
Krem:
- Skyr i jogurt ubijamy z fixem.
- Dodajemy 2-3 kropelki aromatu i słodzidło
- Po upieczeniu odcinamy górę ciasta i wydrążamy środek.
- Układamy plasterki banana, po czym nakładamy krem.
- Całość posypujemy okruszkami z ciasta.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 652.8kcalWęglowodany: 69.4gBiałko: 38.4gTłuszcze: 27.8gBłonnik: 8.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!