Składniki
Spód:
- 40 g płynne białko jaj
- 20 g mąka pszenna
- 8 g budyń czekoladowy
- 3 g kakao
- 30 ml woda
- 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia
- słodzidło wg uznania
Krem:
- 50 g ciecierzyca z puszki
- 100 g skyr naturalny
- 60 g płynne białko jaj
- 150 g jogurt naturalny
- 6 g czekolada
- 5 g śmietan-fix
- słodzidło wg uznania
Jednoporcjowy KITKAT cookie dough
Mega smaczny deser bez pieczenia już na Was czeka ❤️ Po prostu palce lizać 🍰🥰
Składniki
Spód:
- 40 g płynne białko jaj
- 20 g mąka pszenna
- 8 g budyń czekoladowy
- 3 g kakao
- 30 ml woda
- 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia
- słodzidło wg uznania
Krem:
- 50 g ciecierzyca z puszki
- 100 g skyr naturalny
- 60 g płynne białko jaj
- 150 g jogurt naturalny
- 6 g czekolada
- 5 g śmietan-fix
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
Spód:
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy suche składniki.
- Na koniec dodajemy wodę i całość delikatnie mieszamy.
- Powstałą masę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
Krem:
- Ciecierzycę blendujemy na gładką masę.
- Natomiast skyr, jogurt i słodzidło ubijamy ze śmietan-fixem.
- Po czym dodajemy ciecierzycę i drobno posiekaną czekoladę.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
- Następnie przekładamy na wierzch i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.
- Przed podaniem polewamy mieszanką kakao i wody. Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 557.5kcalWęglowodany: 75.6gBiałko: 45.2gTłuszcze: 12.7gBłonnik: 11.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!