Składniki
- 100 g twaróg z wiaderka
- 100 g skyr
- 10 g budyń czekoladowy
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 50 ml woda
- 10 g odżywka białkowa orzechowa (zamiennie może być masło orzechowe)
- 5 g masło z orzechów laskowych
- 30 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- slodzidło wg uznania
- 3 szt. herbatniki
- 1 szczypta sól
Jednoporcjowy HIT orzechowy
Z tym deserem zrobisz prawdziwą furorę na każdym spotkaniu w gronie przyjaciół ❤️
Składniki
- 100 g twaróg z wiaderka
- 100 g skyr
- 10 g budyń czekoladowy
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 50 ml woda
- 10 g odżywka białkowa orzechowa (zamiennie może być masło orzechowe)
- 5 g masło z orzechów laskowych
- 30 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- slodzidło wg uznania
- 3 szt. herbatniki
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Budyń gotujemy na mleku i wodzie z dodatkiem słodziła.
- Po ostygnięciu dodajemy twaróg, skyr, odżywkę białkową i masło orzechowe.
- Jajko sparzamy wrzątkiem i ubijamy ze szczyptą soli.
- Żelatynę rozpuszczany w 50 ml wrzątku i wlewamy do masy.
- Dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy.
- Dno wykładamy herbatnikami i przekładamy masą.
- Chłodzimy w lodówce minimum przez 4 godziny.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 397kcalWęglowodany: 24.8gBiałko: 44.1gTłuszcze: 13.7gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!