Składniki
I warstwa
- 150 g skyr waniliowy
- 60 g płynne białko jaj
- 10 g budyń waniliowy
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 10 g odżywka białkowa waniliowa
- 8 g żelatyna (zamiennie agar)
- słodzidło wg uznania
- 1 szczypta sól
Jednoporcjowe PTASIE MLECZKO waniliowe
Sprawdzony przepis na domowe ptasie mleczko przyda się w każdym domu ❤️ I tak się składa, że mamy ciekawą perełkę 😘
Składniki
I warstwa
- 150 g skyr waniliowy
- 60 g płynne białko jaj
- 10 g budyń waniliowy
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 10 g odżywka białkowa waniliowa
- 8 g żelatyna (zamiennie agar)
- słodzidło wg uznania
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem słodziła.
- Białko jaja ubijamy ze szczyptą soli.
- Przestudzony budyń dodajemy do skyra.
- Dodajemy również odżywkę białkową i blendujemy na gładką masę.
- Następnie rozpuszczamy żelatynę w 50 ml wrzątku i wlewamy do powstałej masy.
- Ubite białka jaj dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy.
- Deser chłodzimy w lodówce minimum przez 3 godziny.
- Przed podaniem polewamy polewą, którą przygotowujemy z rozpuszczonej czekolady i mleka. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 418.6kcalWęglowodany: 32.5gBiałko: 44.5gTłuszcze: 13.5gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!