Składniki
- 20 g kleik ryżowy
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 100 ml woda
- 10 g odżywka białkowa o smaku biała czekolada (zamiennie 2-3 kostki białej czekolady)
- 50 g twaróg z wiaderka
- 50 g jogurt naturalny
- 75 g skyr
- 35 g płynne białko jaj
- 6 szt. herbatniki kakaowe
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Polewa:
- 3 kostki czekolada biała
- 2 łyżki mleko
Jednoporcjowe a'la OREO SNOWY ENROBED
Są tu miłośnicy Oreo? Jeśli tak, już za moment znajdziecie się w deserowym niebie 🥰❤️
Składniki
- 20 g kleik ryżowy
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 100 ml woda
- 10 g odżywka białkowa o smaku biała czekolada (zamiennie 2-3 kostki białej czekolady)
- 50 g twaróg z wiaderka
- 50 g jogurt naturalny
- 75 g skyr
- 35 g płynne białko jaj
- 6 szt. herbatniki kakaowe
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Polewa:
- 3 kostki czekolada biała
- 2 łyżki mleko
Sposób przygotowania
- Mleko, wodę i słodzidło lekko podgrzewamy (jeśli używacie czekolady zamiast odżywki, dodajecie ją w tym momencie i czekacie aż się rozpuści).
- Wsypujemy kleik i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Odstawiamy na chwilkę, aż całość zgęstnieje.
- Do kleiku dodajemy odżywkę, jogurt, twaróg i skyr.
- Żelatynę rozpuszczany w 50 ml wrzątku i wlewamy do masy.
- Całość blendujemy na gładką masę.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Dno wykładamy herbatnikami i przekładamy krem.
- Przykrywamy koleją warstwą herbatników.
- Chłodzimy w lodówce minimum przez 4 godziny.
- Polewamy rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 363.4kcalWęglowodany: 29.2gBiałko: 32.7gTłuszcze: 12.1gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!