Składniki
Biszkopt:
- 1 szt. jajko
- 30 g płynne białko jaj
- 20 g mąka pszenna
- 15 g budyń waniliowy
- 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- 20 ml woda
- słodzidło wg uznania
Masa:
- 50 g twaróg z wiaderka
- 50 g skyr waniliowy
- 100 g jogurt naturalny
- 30 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna
- 50 ml wrzątek
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Jednoporcjowe MONTE SNACK
Ten pyszny deser na zimno świetnie spisze się jako skuteczna ochłoda nawet w trakcie największych upałów 😎
Składniki
Biszkopt:
- 1 szt. jajko
- 30 g płynne białko jaj
- 20 g mąka pszenna
- 15 g budyń waniliowy
- 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- 20 ml woda
- słodzidło wg uznania
Masa:
- 50 g twaróg z wiaderka
- 50 g skyr waniliowy
- 100 g jogurt naturalny
- 30 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna
- 50 ml wrzątek
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy mąkę, budyń, odżywkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy dolewając 20 ml wody.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, po czym pieczemy biszkopt przez 20 minut w tortownicy o średnicy 16 cm.
Masa:
- Twaróg, skyr i jogurt mieszamy ze słodzidłem.
- Następnie dodajemy rozpuszczoną w 50 ml wrzątku żelatynę.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Biszkopt po ostygnięciu dzielimy na dwie części.
- Skrapiamy wodą z sokiem z cytryny i przekładamy masą.
- Całość chłodzimy w lodówce ok. 4 godzin. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 344.3kcalWęglowodany: 38.5gBiałko: 28.2gTłuszcze: 8.2gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!