Składniki
- 100 g twaróg chudy
- 150 g jogurt naturalny
- 50 g ser ricotta
- 100 g wiśnie (mrożone lub świeże)
- 30 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- 5 g kakao
- 20 g czekolada
- 2 łyżki mleko
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Jednoporcjowe MERCI CHERRY-CEMENT
Kolejny przepyszny i ciekawy jednocześnie deser już na Was czeka ❤️ Po prostu palce lizać 😊
Składniki
- 100 g twaróg chudy
- 150 g jogurt naturalny
- 50 g ser ricotta
- 100 g wiśnie (mrożone lub świeże)
- 30 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- 5 g kakao
- 20 g czekolada
- 2 łyżki mleko
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Twaróg, jogurt, ricottę i słodzidło blendujemy na gładką masę.
- Następnie rozpuszczany żelatynę w 50 ml wrzątku i wlewamy do mieszanki.
- Cały czas blendujemy, aby nie powstały grudki.
- Odkładamy kilka łyżek masy do innego naczynka i dodajemy kakao.
- Do pozostałych składników dorzucamy wiśnie i całość ponownie blendujemy.
- Na dno przekładamy czekoladową część i wkładamy na chwilkę do zamrażarki.
- Białko jaja ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z wiśniowym kremem. Przekładamy na wierzch.
- Gotowy deser chłodzimy minimum przez 3 godziny.
- Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 495.4kcalWęglowodany: 43.5gBiałko: 32.4gTłuszcze: 24.5gBłonnik: 5.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!