Składniki
- 180 g jogurt naturalny
- 50 g twaróg z wiaderka zamiennie twaróg chudy
- 50 g serek wiejski lekki
- 40 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna zamiennie agar
- 2-3 krople aromat śmietankowy
- 3 g kakao
- słodzidło wg uznania
- 100 ml mleko zamiennie woda
- 10 g budyń czekoladowy
- 20 g czekolada
Jednoporcjowe KINDER PINGUI
Genialny deser na zimno. Idealny na upalne dni 🙂
Składniki
- 180 g jogurt naturalny
- 50 g twaróg z wiaderka zamiennie twaróg chudy
- 50 g serek wiejski lekki
- 40 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna zamiennie agar
- 2-3 krople aromat śmietankowy
- 3 g kakao
- słodzidło wg uznania
- 100 ml mleko zamiennie woda
- 10 g budyń czekoladowy
- 20 g czekolada
Sposób przygotowania
- Twaróg, jogurt i serek wiejski blendujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy słodzidło oraz aromat śmietankowy.
- W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 45 ml wrzątku i wlewamy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
- W osobnej misce ubijamy białko jaja ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Kiedy uzyskamy idealny efekt, dodajemy powstałą mieszankę do pozostałych składników i delikatnie mieszamy całość.
- Odkładamy kilka łyżek i dodajemy kakao. Następnie przekładamy na spód pojemniczka i chłodzimy chwilkę w zamrażarce aż masa stężeje.
- Następnie nakładamy 1/2 masy mlecznej i ponownie chłodzimy aż masa zastygnie.
- W międzyczasie gotujemy budyń z dodatkiem słodzika
- Przestudzony budyń blendujemy (po ostygnięciu zastyga ) i przekładamy na stężałą masę, po czym ponownie chłodzimy (chodzi o to, aby wszystkie warstwy się nie zlały).
- Po zastygnięciu na wierzch przekładamy pozostałą białą masę.
- Całość chłodzimy minimum kilka godzin w lodówce.
- Deser przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 435.8kcalWęglowodany: 38.1gBiałko: 31.4gTłuszcze: 19.1gBłonnik: 2.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!