Składniki
I warstwa:
- 55 g twaróg z wiaderka
- 175 g jogurt naturalny
- 50 g serek wiejski
- 40 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna
- 5 g kakao
- kilka kropel aromat śmietankowy
- 20 g czekolada
- słodzidło wg uznania
Karmel:
- 15 g budyń toffee (zamiennie krówkowy)
- 20 g daktyle
- 50 ml mleko u mnie 0.5%
- 100 ml woda
- słodzidło wg uznania
Jednoporcjowe KINDER MAXI KING
Na upały najlepszy jest deser na zimno, który skutecznie nas orzeźwi 😎🍰 I tak się składa, że mamy coś wyjątkowego 🥰
Składniki
I warstwa:
- 55 g twaróg z wiaderka
- 175 g jogurt naturalny
- 50 g serek wiejski
- 40 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna
- 5 g kakao
- kilka kropel aromat śmietankowy
- 20 g czekolada
- słodzidło wg uznania
Karmel:
- 15 g budyń toffee (zamiennie krówkowy)
- 20 g daktyle
- 50 ml mleko u mnie 0.5%
- 100 ml woda
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Daktyle zalewamy wrzątkiem.
- Budyń gotujemy na mleku i wodzie z dodatkiem słodzidła.
- Daktyle blendujemy z budyniem.
- Twaróg, jogurt i serek wiejski blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy słodzidło i aromat.
- Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzątku i wlewamy do masy.
- Białko ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Odkładamy 2-3 łyżki masy i dodajemy kakao.
- Przekładamy na spód pojemniczka i wkładamy na chwilkę do zamrażarki.
- Kiedy masa czekoladowa stężeje, nakładamy 1/2 masy mlecznej i ponownie wkładamy do zamrażarki.
- Na stężałą masę nakładamy karmel -> wkładamy do zamrażarki.
- Na wierzch nakładamy pozostały krem i chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.
- Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą i opcjonalnie posypujemy orzechami.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 492kcalWęglowodany: 57.6gBiałko: 31.3gTłuszcze: 18.1gBłonnik: 5.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!