Jednoporcjowe KINDER MAXI KING

Składniki:

  • 55g twarogu z wiaderka ⁣⁣⁣
  • 175g jogurtu naturalnego ⁣⁣⁣
  • 50g serka wiejskiego ⁣⁣⁣
  • 40g płynne białka jaj @farmabialka.pl
  • 5g żelatyny ⁣⁣⁣
  • 5g kakao ⁣⁣⁣
  • aromat śmietankowy ⁣⁣⁣
  • słodzidło wg uznania ⁣⁣⁣
  • 20g czekolady @redchocolatepl⁣⁣⁣

Karmel :⁣⁣⁣

  • 15g budyniu toffee/krówkowego⁣⁣⁣
  • 20g daktyli ⁣⁣⁣
  • 50ml mleka (u mnie 0.5%) + 100ml wody ⁣⁣⁣
  • słodzidło wg uznania ⁣⁣⁣

➡️ daktyle zalewamy wrzątkiem ⁣⁣⁣
➡️ budyń gotujemy na mleku i wodzie z dodatkiem słodzidła⁣⁣⁣
➡️ daktyle blendujemy z budyniem ⁣⁣⁣
➡️ twaróg, jogurt i serek wiejski blendujemy na gładką mase. Dodajemy słodzidło i aromat ⁣⁣⁣
➡️ żelatynę rozpuszczamy w 30ml wrzątku i wlewamy do masy⁣⁣⁣
➡️ sparzone białko jaja ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami ⁣⁣⁣
➡️ odkładamy 2-3 łyżki masy i dodajemy kakao. Przekładamy na spód pojemniczka i wkładamy na chwilkę do zamrażarki ⁣⁣⁣
➡️ kiedy masa czekoladowa stężeje nakładamy 1/2 masy mlecznej i ponownie wkładamy do zamrażarki ⁣⁣⁣
➡️ na stężałą masę nakładamy karmel -> wkładamy do zamrażarki ⁣⁣⁣
➡️ na wierzch nakładamy pozostały krem ⁣⁣⁣
➡️ chłodzimy w lodowce min kilka godzin ⁣⁣⁣
➡️ polewamy rozpuszczoną czekoladą ⁣⁣⁣
➡️ opcjonalnie posypujemy orzechami

PRZEPIS: oliwiaaaa.k

https://www.instagram.com/p/CHFLG3qBwbd/