Jednoporcjowe ciasto MARS

Składniki:

  • skyr naturalny (opakowanie 150g)⁣⁣
  • 140g jogurtu naturalnego 0%⁣⁣
  • 65g płynne białka jaj @farmabialka.pl
  • 6g kakao ⁣⁣
  • 5g żelatyny / agar ⁣⁣
  • słodzidło wg uznania ⁣⁣

➡️ jogurt i skyr dokładnie mieszamy ⁣⁣
➡️ dodajmy 3g kakao (resztę zostawiamy do spodu) ⁣⁣
➡️ żelatynę rozpuszczoną w 40ml wrzątku. Wlewamy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy⁣⁣
➡️ odkładamy kilka łyżek masy i dodajemy pozostałe 3g kakao -> przelewamy na spód i wkładamy na chwilkę do zamrażarki aż spód stężeje
➡️ w międzyczasie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do pozostałych składników delikatnie mieszając⁣⁣
➡️ przekładamy na stężały spod ⁣⁣
➡️ wkładamy do lodówki ⁣⁣
⁣⁣
Karmel :⁣⁣

  • 20g budyniu słony karmel / toffee ⁣⁣
  • 100ml mleka (u mnie 0.5%) + 100ml wody ⁣⁣
  • 10g kajmaku ⁣⁣
  • słodzidło wg uznania ⁣⁣⁣⁣

Polewa:⁣⁣

  • 20g czekolady @redchocolatepl

➡️ budyń gotujemy na mleku i wodzie wodzie z dodatkiem słodzidła ⁣⁣
➡️ zostawiamy do ostygnięciu (najlepiej przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kużuch i całość za bardzo nie stężała ⁣⁣
➡️ po ostygnięciu dodajemy kajmak i dokładnie mieszamy ⁣⁣
➡️ przekładamy na wierzch ciasta⁣⁣
➡️ Chłodzimy 2-3 godzinki w lodówce⁣⁣
➡️ polewamy rozpuszczoną czekoladą ⁣⁣

PRZEPIS:

https://www.instagram.com/p/CK8Xs1rlPQ1/