Sk艂adniki
I warstwa:
- 150 g skyr naturalny
- 140 g jogurt naturalny鈦b仯
- 65 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 6 g kakao 鈦b仯
- 5 g z虈elatyna (zamiennie agar) 鈦b仯
- 1 szczypta s贸l
- s艂odzid艂o 鈦b仯 wg uznania
Karmel:
- 20 g budy艅 s艂ony karmel/toffee 鈦b仯
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 100 ml woda
- 10 g kajmak
- s艂odzid艂o 鈦b仯鈦b仯 wg uznania
Polewa:
- 20 g czekolada
Jednoporcjowe ciasto MARS
Ciast bez pieczenia nigdy za wiele 馃グ Tym razem mamy pomys艂 na smaczne ciacho, kt贸re smakiem nawi膮zuje do kultowego batonika 馃槏
Sk艂adniki
I warstwa:
- 150 g skyr naturalny
- 140 g jogurt naturalny鈦b仯
- 65 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 6 g kakao 鈦b仯
- 5 g z虈elatyna (zamiennie agar) 鈦b仯
- 1 szczypta s贸l
- s艂odzid艂o 鈦b仯 wg uznania
Karmel:
- 20 g budy艅 s艂ony karmel/toffee 鈦b仯
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 100 ml woda
- 10 g kajmak
- s艂odzid艂o 鈦b仯鈦b仯 wg uznania
Polewa:
- 20 g czekolada
Spos贸b przygotowania
I warstwa:
- Jogurt i skyr dok艂adnie mieszamy. 鈦b仯
- Nast臋pnie dodajmy 3 g kakao (reszte台 zostawiamy do spodu). 鈦b仯
- 呕elatyne台 rozpuszczamy w 40 ml wrza台tku.
- 鈦b仯 Wlewamy do pozosta艂ych sk艂adniko虂w i dok艂adnie mieszamy.鈦b仯
- Odk艂adamy kilka 艂yz虈ek masy i dodajemy pozosta艂e 3 g kakao.
- Nast臋pnie przelewamy na spo虂d i wk艂adamy na chwilke台 do zamraz虈arki, az虈 spo虂d ste台z虈eje.
- W mie台dzyczasie ubijamy bia艂ka ze szczypta台 soli na sztywna台 piane台.
- Po chwili dodajemy do pozosta艂ych sk艂adniko虂w i delikatnie mieszamy.鈦b仯
- Nast臋pnie przek艂adamy na ste台z虈a艂y sp贸d i wk艂adamy do lod贸wki do sch艂odzenia.
Karmel:
- Budyn虂 gotujemy na mleku i wodzie z dodatkiem s艂odzid艂a. 鈦b仯
- Zostawiamy do ostygnie台ciu (najlepiej przykryc虂 folia台 spoz虈ywcza台, z虈eby nie zrobi艂 sie台 ko偶uch i ca艂os虂c虂 za bardzo nie ste台z虈a艂a). 鈦b仯
- Po ostygnie台ciu dodajemy kajmak i dok艂adnie mieszamy. 鈦b仯
- Powsta艂y miks przek艂adamy na wierzch ciasta.鈦b仯
- Ch艂odzimy ok. 3 godzin w lodo虂wce鈦b仯.
- Przed podaniem polewamy rozpuszczona台 czekolada台. 鈦b仯
Warto艣ci od偶ywcze
Kalorie: 512.2kcalW臋glowodany: 52.1gBia艂ko: 40.2gT艂uszcze: 18.1gB艂onnik: 3.4g
Pr贸bowa艂e艣/a艣 ju偶?Oce艅 ten przepis!