Przepis od: @oliwiaaaa.k
1

Składniki

I warstwa:

Karmel:

Polewa:

Jednoporcjowe ciasto MARS

Ciast bez pieczenia nigdy za wiele 🥰 Tym razem mamy pomysł na smaczne ciacho, które smakiem nawiązuje do kultowego batonika 😍
Przygotowanie: 45 min.
Chłodzenie:: 3 godz.
Czas całkowity: 3 godz. 45 min.
1

Składniki

I warstwa:

Karmel:

Polewa:

Sposób przygotowania

I warstwa:

  • Jogurt i skyr dokładnie mieszamy. ⁣⁣
  • Następnie dodajmy 3 g kakao (resztę zostawiamy do spodu). ⁣⁣
  • Żelatynę rozpuszczamy w 40 ml wrzątku.
  • ⁣⁣ Wlewamy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.⁣⁣
  • Odkładamy kilka łyżek masy i dodajemy pozostałe 3 g kakao.
  • Następnie przelewamy na spód i wkładamy na chwilkę do zamrażarki, aż spód stężeje.
  • W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Po chwili dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy.⁣⁣
  • Następnie przekładamy na stężały spód i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Karmel:

  • Budyń gotujemy na mleku i wodzie z dodatkiem słodzidła. ⁣⁣
  • Zostawiamy do ostygnięciu (najlepiej przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i całość za bardzo nie stężała). ⁣⁣
  • Po ostygnięciu dodajemy kajmak i dokładnie mieszamy. ⁣⁣
  • Powstały miks przekładamy na wierzch ciasta.⁣⁣
  • Chłodzimy ok. 3 godzin w lodówce⁣⁣.
  • Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą. ⁣⁣

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 512.2kcalWęglowodany: 52.1gBiałko: 40.2gTłuszcze: 18.1gBłonnik: 3.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.