Składniki
I warstwa:
- 150 g skyr naturalny
- 140 g jogurt naturalny
- 65 g płynne białko jaj
- 6 g kakao
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Karmel:
- 20 g budyń słony karmel/toffee
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 100 ml woda
- 10 g kajmak
- słodzidło wg uznania
Polewa:
- 20 g czekolada
Jednoporcjowe ciasto MARS
Ciast bez pieczenia nigdy za wiele 🥰 Tym razem mamy pomysł na smaczne ciacho, które smakiem nawiązuje do kultowego batonika 😍
Składniki
I warstwa:
- 150 g skyr naturalny
- 140 g jogurt naturalny
- 65 g płynne białko jaj
- 6 g kakao
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Karmel:
- 20 g budyń słony karmel/toffee
- 100 ml mleko u mnie 0.5%
- 100 ml woda
- 10 g kajmak
- słodzidło wg uznania
Polewa:
- 20 g czekolada
Sposób przygotowania
I warstwa:
- Jogurt i skyr dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajmy 3 g kakao (resztę zostawiamy do spodu).
- Żelatynę rozpuszczamy w 40 ml wrzątku.
- Wlewamy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
- Odkładamy kilka łyżek masy i dodajemy pozostałe 3 g kakao.
- Następnie przelewamy na spód i wkładamy na chwilkę do zamrażarki, aż spód stężeje.
- W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Po chwili dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy.
- Następnie przekładamy na stężały spód i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Karmel:
- Budyń gotujemy na mleku i wodzie z dodatkiem słodzidła.
- Zostawiamy do ostygnięciu (najlepiej przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i całość za bardzo nie stężała).
- Po ostygnięciu dodajemy kajmak i dokładnie mieszamy.
- Powstały miks przekładamy na wierzch ciasta.
- Chłodzimy ok. 3 godzin w lodówce.
- Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 512.2kcalWęglowodany: 52.1gBiałko: 40.2gTłuszcze: 18.1gBłonnik: 3.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!