Składniki
Biszkopt:
- 50 g płynne białko jaj
- 10 g odżywka białkowa czekoladowa (zmiennie więcej budyniu lub 5 g mąki i 5 g kakao)
- 5 g budyń czekoladowy
- 2 g proszek do pieczenia
- słodzidło wg uznania, dowolne
Krem:
- 150 g skyr waniliowy
- 25 g ser ricotta
- 3 g żelatyna
- słodzidło wg uznania
Dodatkowo:
- 50 g banan
- 10 g płatki czekoladowe
Jednoporcjowe ciasto a'la KOPIEC KRETA
Dziś w swoich domach możecie wyczarować genialny deser inspirowany kultowym ciastem 🥰 Z tym przepisem przygotujecie je w mgnieniu oka!
Składniki
Biszkopt:
- 50 g płynne białko jaj
- 10 g odżywka białkowa czekoladowa (zmiennie więcej budyniu lub 5 g mąki i 5 g kakao)
- 5 g budyń czekoladowy
- 2 g proszek do pieczenia
- słodzidło wg uznania, dowolne
Krem:
- 150 g skyr waniliowy
- 25 g ser ricotta
- 3 g żelatyna
- słodzidło wg uznania
Dodatkowo:
- 50 g banan
- 10 g płatki czekoladowe
Sposób przygotowania
- Składniki na biszkopt dokładnie wymieszać i usmażyć placuszka wielkości miski.
- W międzyczasie przygotować krem.
- W tym celu rozpuścić żelatynę we wrzątku, lekko ostudzić i wymieszać z resztą składników.
- Wyłożyć do miski obłożonej papierem do pieczenia i włożyć na 30 minut do lodówki. Jeśli zależy Wam na czasie, można schłodzić je również w zamrażarce.
- Banana pokroić w plasterki i wyłożyć na wyjęty krem z zamrażarki.
- Następnie wyłożyć omleta i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki lub 10 minut do zamrażarki.
- Po tym czasie obrócić miskę i wyjąć gotowy deser.
- Na koniec posypać płatkami.
- Można włożyć jeszcze na kilka godzin do lodówki lub od razu jeść ☺️
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 550.5kcalWęglowodany: 50.5gBiałko: 38.9gTłuszcze: 22.8gBłonnik: 3.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!